Ännu oavhoppad 16-årig iranier den nye Bobby Fischer?

Det låter komplicerat, det är mer intrikat och dramatiskt än ett slutspel i schack eftersom Fischer var amerikan och Alireza Firouzja spelar för Iran men bor i Paris. Dessutom nekades det unga geniet inresetillstånd till USA för två år sedan men biljonären Rex Sinquefield dröm om en ny amerikansk schackvärldsmästare lär vara ”alive and kicking”.

Spekulationerna om att Firouzja (en av världens tre bästa ”threeone minute bullet chess players) är på väg att överge sitt iraniska medborgarskap stärktes av att han i den pågående blixtturneringen i Moskva vågade möta en israelisk spelare och trotsade därmed Teherans direkta order. Landets sex andra bästa herrspelare råkade (”av misstag”) möta israeler i en turnering för några veckor sedan i Spanien och är nu avstängda på obestämd tid.

Magnus Carlsson, den norske EPL-experten, leder Moskva-turneringen ganska överläget. Läs mer i The Guardian: https://www.theguardian.com/sport/2019/dec/27/chess-iran-alireza-firouzja-ban-israel


About this entry