Potters fenomenala fingertoppskänsla

En ung, orutinerad spelare debuterar från start i säsongens hittills viktigaste match. Och gör mål efter 150 sekunder på ett hårt, bra avslut – det är en managers fingertoppskänsla i världsklass.

Iraniern Jahanbakhsh var den enda, men extremt stora överraskningen, när Potter presenterade startelvan till ett ångestladdat sydkustdebyt mot Bournemouth.

Båda med avgrundsdjupa formsvackor, målabstinens och så nära strecket att tre poäng den 28:e december skulle vara skillnaden mellan kris och mittenlag, mellan ifrågasättande och obekymrat nyårskalas. I alla fall över trettonhelgen…

Därför har Graham Potter roterat runt på truppen de senaste två matcherna. En fýra, fem spelare som annars ALDRIG startar har fått mycket förtroende. Det har gett två förluster, Brighton har spelet verkligt dåligt och det har inte blivit bättre av att Potter gjort ett par misslyckade taktiska drag och dåliga byten.

Så Potter toppade men kastade också in en debutant. Iraniern gjorde en nedtagning vid sidlinjen i världsklass, visade glimtvis fantastisk teknik och goda passningsintentioner men förlorade nästan varje närkamp, var ovan vid tempot och slog bort rätt många bollar. Men det fungerade helt OK i drygt 60 minuter. Sedan orkade han inte mer men fick ända vara kvar på planen tills 81:a minuten – mycket märkligt!

2-0 speglade spelet, Brighton vann mittfältet och var mycket bättre i omställningarna. B-mouth saknade snabb spets och konstruktivt innermittfält. Deras högerkant var direkt svag.

Ryan hade en ganska lätt match. Hans av tvåmetersmän befolkade trebackslinje stod också för ett par grymma blocks.

Mooy var lika bra idag som han var dålig mot Sheffield. Maupy lika egoistisk och Troussard är nästan som alltid i en egen klass. Fantastisk teknik, ödmjuk, underbart ryck, klok och fantasifull. Han gör så mycket rätt men får dåligt betalt för det eftersom lagkamraterna förstår lite väl långsamt och kan inte alltid förvalta hans genialitet. Men ibland funkar det, som vid Mooys 2-0-mål.

Brighton möter Chelsea hemma på Nyårsdagen och Everton borta tio dagar senare.


About this entry