dplays utpressning

Den globala mediejätten Dicovery Inc, det vill säga det som i Sverige heter dplay har tagit över sändningarna av allsvenskan och Superettan i fotboll. Företsget omsätter cirka 100 miljarder kronor. I drygt ett år har deras svenska dotterbolag kunnat planera det är och ändå, två och en halv månad före seriestarten ger hela satsningen ett skrämmande oprofessionellt och dåligt uppdaterat intryck.

Jag har ett Premiumabonnemang som går ut i morgon. Ännu tre timmar före avspark var IFK Malmö – MFF annonserad som enbart ”Live”, det vill säga man behövde inte ens mitt abonnemang för att se premiären.

Jag stack och tränade, kom hem och möttes av beskedet att träningsmatchen nu uppgraderats till ”Total”, alltså kunde inte jag med ”Premium-abonnemang se den utan avkrävdes ett par hundra kronor och för ett långt kontrakt. I dag är många andra allsvenska lag på plan och fortfarande ett par timmar före avspark är alla endast Live eller Premium. Hur seriöst är det att ändra tittarnas förutsättningar en timme eller två före match?

Jag tycker det är synnerligen bedräglig, närmast utpressning av TV-bolaget: snabbt upp med kulorna eller du får en tom skärm.

Det spelar ingen roll att Jens Fjellström och de andra gubbarna på gamla CMore är tillbaka – dplays försäsongsutpressning ger en mycket fadd smak i munnen.

På hemsidan berättar de att ett Total -abonnemang kommer kostar 349:- i månaden. Vill man teckna sig för ett helt år blir det 299.- i månaden men utslaget på den allsvenska säsongen blir den ”förmånliga” årslånga bindningstiden betydligt dyrare än att abonnera löpande, månad för månad. Årsabonnemanget har de inte heller lyckats presentera än utan det ”kommer senare”. Om man inte lyckats räkna på det under ett helt år – hur ska de då lyckas med två månader kvar?

CMore hade sina brister. De var dessutom lite dyrare men i gengäld fick vi massor av filmer och serier. Dplay känns som en synnerligen oseriös efterträdare.


About this entry