Rasismen gör stark comeback i spansk fotboll

Från Marcas nätupplaga januari 2019.

Varför säger man ”neger”? Speciellt ifall man är bildad nog att veta att begreppet sedan 30-40 år tillbaka är djupt nedlåtande och rasistiskt?
I Spanien är dock ”neger” OK. Begreppet började försvinna på 1980-talet men har nu gjort en hastig comeback som accepterat uttryck i vida kretsar.

Det började i helgen med att en del av Espanyols hemmapublik skrek ap-ljud till den mörkhyade spelaren Iñaki Williams i Athletic Club från Bilbao. 12 supportrar har blivit avstängda för att de tog chansen när han gick av/byttes vid ena kortsidan. Det är varken första eller sista gången rasismen får fritt utlopp hos Espanyol, eller i spansk fotboll men i media? Borde inte media…?

En förklaring är att det högerextrema partiet VOX (närmast identiskt med Sverigedemokraterna) hade stora framgångar i senaste parlamentsvalet, inte minst i Madrid. Rasism har alltid varit en viktig del av frankismen, den högerextrema spanska rörelse som styrde landet 1936-1978. Nu gör den comeback under namnet VOX och delar av Spanien välkomnar det förändrade samhällsklimatet.

Landets största dagstidning Marca, Europas största dagliga sporttidning, går så långt att de använder begreppet i rubriken när de ska beskriva en mörkhyad man. Ett katastrofalt självmål kan tyckas men föga överraskande med tanke på hur Spanien ser ut idag.

VOX-politikern Bertrand N’Dongo tycker att Williams borde vara tacksam för att det spanska samhället gett honom tak över huvudet. Att Williams är född i Bilbao (en förutsättning för att få spela i Athletic Club) verkar inte N´Dongo bry sig om: ”alla med mörk hudfärg borde vara förlåtande och tacksamma för Guds kärlek”.

Den främsta orsaken till att rasismen frodas på fotbollsläktarna är de styrande fotbollspamparnas förlåtande attityd. Oavsett om det gäller UEFA och Rumänien eller den spanska ligaföreningen. Ett exempel på den politiska agendan är att ordförande i den spansk ligaföreningen, Javier Tebas Medrano, i dagarna kom ut som VOX-anhängare. Det tyckte inte han var konstigt och det är det inte heller år 2020 – i fall man bor i Madrid och, liksom Tebas Medrano, är uttalad Real Madrid-supporter. Lite mer kontroversiellt i de delar av Barcelona som inte håller på den gamla frankistklubben Espanyol eller i Baskien. Oavsett vilket, rasismen gör en stark comeback i spansk fotboll.

Ps I vissa fall går VOX längre än SD. Regeringen i Gibraltar stämde för en månad sedan partiet efter att det vid en demonstration hävdat att Gibraltar är en naturlig del av Spanien. Samma sak gäller för övrigt även Portugal. Att hela den iberiska halvön är ”spansk” är en idé som går tillbaka till frankismens mest krigshetsande period 1939-1940. Franco ville gärna med Hitlers hjälpa införliva Portugal med Spanien med Hitler tyckte att det kunde få vänta lite. Kanske är det snart dags igen…


About this entry