Safari och jantelagen

Jag borde skriva om MFF, HIF och alla andra allsvenska lags träningsmatcher men jag har varken tid eller det stora intresset, än. Blir nästan deprimerad när jag läser att Behrang Safari säger att hans nya roll i laget kräver att han ”måste vara lite bättre tränad”.

Ett i sig häpnadsväckande avslöjande som naturligtvis leder till en följdfråga som lika självklart Max Wiman och Sydsvenskans andra supporterreportrar aldrig kommer ställa: varför tränade Behrang inte ”bättre”, från början, för 12-15 år sedan?

Varför väntade du tills du blev tvingad? Vad hade varit Behrang Safaris potential ifall han satsat och inte bara glidit omkring som överavlönad svensk fotbollsstjärna? Det finns något som alla av världens allra bästa fotbollsspelare har gemensamt – träning. Ensidig, upprepande träning. Oavsett vad, för att möjligtvis maximera sin talang. Men fotbollen lever i en kokong av pengar och destruktivt individuellt tänkande som ska gynna ett fiktivt kollektiv. Kanske ligger problemet just här, att varje svenskt idrottslag också har en medveten eller omedveten jantelag. De som tränar extra dissas och förlöjligas men de säljs med stor vinst som i sin tur går till att höja lönerna i de nya kontrakten för hela truppen. Det finns en djupt rotad, traditionellt infantilt tänkande inom fotbollen. Ja, det samma gäller svensk sportjournalistik.

Jag gillar Safari, hans personlighet och karriär imponerar men fantisera lite ifall han nu hade tränat ”lite” extra. T ex på inkast…

Safari hade så mycket talang att han klarat sig kvar på elitnivå på övertid. Han har i tre säsonger sett ut som om han inte platsar längre. I allsvenskan har hans stora spelförståelse löst problemen men ute i Europa blev han frånsprungen gång på gång på gång. Varje gång han hamnade ensam ute på kanten utan Rieks som defensiv backup förvandlades Safari till runningsmärke. Även mot de bästa allsvenska lagen – de lockade upp backlinjen till mittlinjen, lät en spelare möta felvänd där i ytan Safari försvarade. Bollen spelades bakåt och sedan direkt rakt fram igen längs den kant som var helt tom och där Safari skulle ta en 40 meterslöpning mot någon som han var betydligt långsammare än.

Ifall nu JDT tänker spela med en fyrbackslinje kommer Safaris långsamhet exponeras ytterligare eftersom Rieks kommer bli mindre defensiv och Safari i princip måste stå högre upp. Det blir mer spel en mot en än att skydda och försvara en yta. I en trebackslinje har Safari normalt kunnat avvakta, retirera långsamt men i en fyrbackslinje tvingas han ut i det okända, spelare mot spelare. Det gynnar inte en 35-åring – hur hårt han än börjat träna sedan årsskiftet…


About this entry