En lyckad förlust och Anels oerfarna axlar

På teatersvenska heter det att ett dåligt genrep ger en bra premiär. Fotbollslag kan välja motståndare i genrepet så att det passar premiären.

Ifall man skall möta ett lag som är mitt uppe i säsongen, som spelar en snabbare och mer teknisk fotboll så borde man träningsspela mot lag som befinner sig just där. Det gör inte Varbergs Bois. De spelar varken i EL eller ens CL. De är inte mitt uppe i säsongen, de spelar inte en snabbare och mer teknisk fotboll. Så varför möter man dem nio dagar före Wolfsburg?

Förmodligen för att utgången var given. Den ansvarige visste att MFF-arna skulle skita i de frusna, lättlurade hemmasupportrar som betalde pengar för att se sina idoler uppträda just så ofokuserade och ointresserade. De visste att insatsen och den pinsamma 1-3-förlusten mot Varberg var ett perfekt genrepet inför Syrianska i cupen, en turnering som MFF inte vunnit sedan typ 1989. Med andra ord ett lyckat olyckat genrep för den nationella cupturneringen. Och med en lyckad första halvlek med tremålsledning mot Syrianska kan MFF lufta hela bänken i andra, typ. En stabil seger mot Syrianska kan bli ett bra mentalt genrep inför Wolfsburg.

Sedan är det en annan sak att MFF:s uppställning och val av spelare varken passar i Svenska cupen, eller i allsvenskan. Men kan kanske passa mot Wolfsburg. De stora frågetecknen inför torsdagen är två.

Är Johan Dahlin i form? Han måste vara en jätte i EL för att det inte ska bli pinsamt.

Är Anel mogen att möte ett EL-lag? Han har noll erfarenhet av internationellt seniormotstånd. Han har varken tempo eller den fysiska hårdheten och han är inte ens van vid att spela samman med Rasmus Bengtsson och Oscar Lewicki. Anels stora förtjänst är spelet med bollen. Det lär inte bli mycket av det mot Wolfsburg. Kanske kan Anel bli bra när han har tio, femton tävlingsmatcher i MFF men att spela honom mot Wolfsburg känns som att lägga ett alltför stort ansvar på Anel oerfarna axlar. Tror jag.

Ps Fotbollsexperternas besvikelse var lustig att läsa. En skrev att fästa tilltro till vänskapsmatchers resultat är lika smart som att tro man kan lydnadsträna en katt. En osedvanligt bra liknelse. Varefter han ändå drog en massa negativa slutsater av matchen. Men det ingår i mediernas dramaturgi – de måste anpassa sig till vad de närmast hundlika supportrarna tycker och känner.


About this entry