Fotbollsupporter och socialist? Del 2

Dagstidningen Information har en lördagsbilaga vars eventuella motsvarighet man måste förstå franska eller tyska för att tyda. Moderne Tider är proppfull av reportage, idékritik, metodanalyser och än mer obskyra, ständigt återkommande sidor. Som till exempel en cirka 15 000 tecken lång feature om internationell fotboll. Någon gång om ett annat aktuellt ämne men i princip nästan alltid om herrfotboll eftersom det för många av oss är just det mest aktuella, oavsett vad eller när. Eller hur?

Det kan vara nummer 9-rollens historiska utveckling i skenet av Christian Eriksens försäljning till Inter, Bentzemas overkliga framgångar, eller kritiska ekonomiska analyser av både UEFA och de stora elefanterna.

Andra fasta avdelningar är en helsides-nekrolog över en för nästan alla totalt okänd men ”vanlig” människa. En sida med en teckning som inte måste vara politisk. ”Center för vild analyse” är just en helt vild och fantasifull men tankeväckande analys av något som skett i veckan.

Så har vi Brevkassen. En av flera närmast argumenterande avdelningar som ställer frågor och försöker finna svar. Ofta flera, mångsidiga. Brevkassens mailbox fylls av lättsamt formulerade frågor om livet som 2020-socialist. Det är komplicerade, ofta moraliska vardagsproblem besvarade av två specialister och liknar ”Allvarligt talt” fast med klar vänsterklang. Eller en förhistorisk ”Tant Rysdahl” i studenternas ”Lundagård” i början av 1990-talet. Ibland är det lysande. Som nedanstående beklagan och de icke politiskt pragmatiska råden till svar. Detta är sidan där den danska vänsterns självironi kastas i ansikte på en – något tyvärr den svenska vänstern i princip aldrig anammat eller förstått vikten av. Tvärtom är väl just frånvaron av humor och självdistans det som karakteriserar den politiska svenska vänstern, och tyvärr delvis även vår tafatta miljörörelse. Så i svallet av Paulis episka trepoängare i helgen publicerar jag här ett litet utdrag ur lördagens tidning.


About this entry