Flexa för fan… CL:s åttondelsfinaler del 2

FC Barcelonas första halvlek i Neapel var bland det värsta jag sett. Visserligen hade men 4-17 på bortaplan i utslagningsmatcher de senaste säsongerna men alltså – så här får det inte se ut. Det var en schymf mot allt vad klubben står för i mina ögon.

Kanske ville de bevaka sitt 0-1-underläge, eller så var de bara så fruktansvärt impotenta och fantasilösa? Men att bara spela runt bollen mot ett väldigt lågt försvarande Napoli – varför? Det gick långsamt, var helt meningslöst och faktiskt pinsamt. Man hade noll avslut första 45!

Det blev bättre i andra. Hemmalagets backlinje flyttade upp, vänsterbacken centrerade och Semedo fick en fin yta bakom och slog ett pass nästan bakom Griezman som stötte in kvitteringen. Därefter försökte Napoli flytta upp spelet och Barça hade ett par bra chanser. Det hade Napoli också – Ter Stegen gjorde några utmärkta parader.

Vad jag inte förstår är varför Barcelona envisas med att bara rulla runt bollen och söka komma igenom centralt – längs marken? Med att låta sina två enda spelare som kan nicka stå ungefär 50 meter från vart mål – när de endast är funktionella i boxarna? Det är som att sätta Suarez som ytterback – där hans färdigheter kommer till minst fördel. Likadant är det med Pique vid mittlinjen. Så om man nu behöver en nickspelare i motståndarnas straffområde, och en snabb spelare vid mittlinjen – varför inte en rockad? Låt Pique dra på sig bevakning, ge er möjligheten till inläggsspel över markhöjd samtidigt som ni säkrar för motståndarnas omställningar med en snabb, temporär mittback – typ Semedo eller Griezman. Eller Jordi Alba. Kanske är Junior på sikt en bättre mittback än vänster wingback?

I alla fall – varför kan inte fotbollstränare flytta om spelare till andra positioner när taktiken kräver det? Varför inte flexibilitet? Varför en så totala konformitet och denna rigida taktik? Kan man flytta upp målvakter i slutskedet kan man fan flytta upp ett fyrtorn i Pique i första halvlek.

Vidare tror jag att Man City får minst oavgjort i kväll vilket innebär att Madrid spelar med kniven mot strupen på söndag. DE kommer inte försvara lågt hemma mot Barça, Pique kan stanna kvar i backlinjen.


About this entry