Vad är viktigast: MFF eller fotboll?

Johan Croneman mår dåligt igen. För andra veckan i rad tvingas Dagens Nyheters TV-sportkrönikör ta i så han nästan spyr. Jag förmodar att läsarna sviker och nu jagar han klick med alltmer desperata metoder.

I förra veckan skulle han spy om någon nämnde ”bronshjältarna” från -94. Den här veckan ”stinker hela affären mellan Zlatan och Dplay”. Jaha. Och?

Har själv skrivit om Dplays egen grumliga marknadsföring och sändningar fullsmockade med reklam. Så mycket att expertanalyserna i halvtid blir tragikomiska och man börjar omvärdera kommunismen. Det här är något annat, nu gäller det Zlatan. Ifall Zlatan inte vill gå lottlös från investeringarna (ekonomiskt och träningsfysiskt) i Bajen – vem ska klandra honom för det, om nu inte Croneman kommit på det? Zlatan fick betalt. Jaha. För att parafrasera Croneman i en annan del av den där krönikan: ”Trodde han verkligen att Zlatan är den typen som ställer upp gratis?”

Croneman ska leverera ett visst antal tecken för att få betalt av DN och när det nu inte räckte med att moralisera över den där simpla träningsmatchen (och försöka ta hedern av Tommy Åström) passar han på att håna Malmöbor/MFF-supportrar. Han skriver om vårt ”yrvakna” uppvaknande – när det stod klart att Zlatan köpt in sig i en annan förening än Malmö FF borde det inte överraskat ”Malmö”.

Ett försök till örfil som träffar hårt, på Cronemans egen kind. Vadå ”Malmö”? Om man skiter i att Zlatan fick ¼ av Hammarby som bonus för tiden i MLS – är man då varken MFF-are, eller ens ”Malmö”, i betydelsen malmöbo? För att hårdvinkla det hela: i fall man nu tycker att Zlatans fotbollskonst och fotboll rent generellt är större än en enda enskild klubbs sårade stolthet och några bokstavssupportrars problem med att hantera besvikelsen – varför ska man då bli indignerad och upprörd? Går det inte att vara MFF-are eller ens malmöbo och samtidigt beundra världens mest fantastiska malmöit? Vari ligger motsättningen?

Hade Zlatan bränt en MFF-tröja eller pissat på Erics byst men hans brott är ju att han för tillfället är ihop med en annan klubb. I min värld är det numera en ren bagatell, en lätt distraktion.

Croneman saknar den helt grundläggande förståelsen för att fotboll är mer än en klubb (eller den allsvenska han i förra veckan påstod sig älska lika mycket som sin mor). Han ser inte skillnaden. Det kan man göra sig väldigt rolig över. Det ska jag inte men det är ganska pinsamt. Även den här veckan.

Träffad, av Cronemans illamående, kan man endast känna sig ifall man tycker att MFF är viktigare än fotboll i sig själv. Å då kan man väl vara hygglig och satsa sin fritid på något annat för det är ju samma patetiska individer som dissar spelare och ledare när ”klubben” förlorar. De ((Zlatanhatarna på läktaren) ) är i första hand supportrar, inte fotbollsupportrar och de utnyttjar fotboll på ungefär samma erbarmliga sätt som Croneman utnyttjar Zlatan och MFF-supportrar för att ragga klick och kronor. Det är lite tragiskt men jag blir inte sjuk av dålig sportjournalistik och okunniga krönikörer. Magen min mår finemang.

Länk: https://www.dn.se/sport/johan-croneman-hela-affaren-mellan-zlatan-och-dplay-stinker/


About this entry