Fotbollscoronans (och en misslyckad målvaktsutrusnings) positiva konsekvenser

Utrusning, rädsla, blunda, försöka träffa bollen men missa trots att man är först på den och så blir det så här för Neuers tänkte efterträdare i FC Bayern. En helt onödig situation i fall Alexander Nübel tränat mer fys.

En hemmaseger, av nio. Där har du Erste Bundesligans första omgång. Plus tre oavgjorda och fem bortavinster. Och det faktum att Borussias hemmatriumf togs i derbyt mot Schalke 04. I realiteten ingen riktigt ”hemmaseger” inför tomma läktare. Nåt måste den 12:e spelarens frånvaro betyda, inte enbart för överemotionella svenska fotbollsjournalister.

Själv stör den ödsliga inramningen mig inte nämnvärt – fotbollen är densamma, domaren kanske är den störste vinnaren som slipper känna pressen från de vrålade läktare han är instängd och innesluten av. De spelare vilka bygger sitt gnäll med läktarnas omoraliska stöd bakom ryggen är inte lika modiga längre. Överlag var domarinsatserna bättre än vanligt och de protesterande spelarna färre – vilket inte alltid har med vartannat att göra. Välgörande för underhållningsvärdet är det i alla fall.

I övrigt var det som vanligt. Bayern övertygar, Fortuna är värda mer än oavgjort och Werders obefintliga defensiva organisation kommer efter tio säsongers lindansande dra ned dem i den division där evige konkurrenten HSV huserar. Borussia med Håland är unga och hungriga. Man pressar inte lika högt numera som under Kloppas era men omställningarna och löpvilligheten utan boll är väl så stor. För att de ska bli bra i Europa saknas ett bra försvar i egen box. Och en bättre målvakt. Ruhr-klubben kommer utan tvekan bli tvåa bakom Bayern men hade behövt en Neuer i Europa.

Kanske kan det också bli så, det är inte ovanligt att storstjärnor på väg upp eller ned i karriären byter mellan de två klubbarna. Schalkes målvaktsreserv var inte helt lyckad i lördags (ett misstag resulterade i mål) men han ska stå resten av säsongen eftersom ordinarie målvakten ska göra samma resa som Neuer gjorde för nio säsonger sedan, från Ruhr-klubben till FC Bayern.

Alexander Nübel var avstängd fyra matcher i vintras, gjorde några svaga matcher efter comebacken (och efter att han bestämt sig för att lämna 04). Sedan offentliggjorde han det strax före Coronastängningen och är nu i frysboxen. Samtidigt som Bayern inte kommer överens med 34-årige Neuer om ett nytt långt, sista kontrakt.

Nübel är väl mest känd för överfallet på Frankfurts Mijat Gacinovic i december. En utrusning, en fullkomligt onödig utrusning, en boll som var alltför låg att nicka och alltför hög för att sparka på. Nübel löste ekvationen genom att blunda och hoppa in en ”De Jong-spark” i Mijats övre bröstkorg. Ruhr-målvakten Toni Schumacher hade inte gjort det bättre.

Det blev rött kort, avstängning och Nübel har inte varit sig lik sedan dess. Inte Mijat heller , även om han slapp just det, att bli lik, men bilderna är fruktansvärda.

Orsaken till frontalkrocken är att Nübel inte byggt upp sin allmänna fysik och mentala fysik tillräckligt. Hade han haft de verktygen hade han gått in i duellen utan att blunda och utan att sätta upp sulan i hakhöjd. Det stärker min övertygelse om att målvakter måste tillbringa mer tid i gymmet och betydligt mindre tid med att kasta sig åt sidorna på annonserade bollar framför ålderdomliga pedagoger till målvaktstränare. Ifall han även tränat med en riktig ”ror-klubb” hade det här aldrig inträffat.

Bayern och Neuer kommer nog överens om tre år. Nübels fysisk och psyke är Neuer bästa förhandlingsargument. Och han var övertygande mot Union i helgen. Ifall inte Neuer stannar tycker jag Borussia ska hugga på honom.


About this entry