En självrannsakan och två skandaler

Ibland har jag bara varit alltför kritisk. En gnälleröv, både som litteraturrecensent och sportskribent. Det är en sak att identifiera brister och ofullständiga upplevelser men helheten bör bedömas mer positivt. För det är trots allt litteratur, eller film eller konst eller fotboll med Niklas Holmgren som kommentator, och Bosse Pettersson som analytiker. Jag erbjuds något jag i grunden gillar och borde inte uttrycka min besvikelse så ofta.

Samtidigt är det jag älskar hotat från så många håll. FHM verkar helt oförstående till idrottens själ, behov och ansvarskänsla. Är krogägare i Stockholm viktigare och mer ansvarskännande än idrottsrörelsen? Vilka har mest positiv påverkan på landets hälsa och framtid? FHM, regeringen och RF:s agerande är både oförklarligt, och pinsamt. Nu, efter drygt två månader börjar det likna en katastrof.

Jag har skrivit om riggade matcher och spelskandaler i EM och VM i många år. Även i allsvenskan och Superettan. Att skådespelare blir spelbolagsprofiler är en sak men att före detta idrottsmän står och lovar guld och gröna skogar i utbyte mot pengar tycker jag är omoraliskt och principiellt fel. Nu har Svensk Elitfotboll tecknad ett avtal med Unibet på 750 miljoner kronor och kritiserar regeringens hårdare tag för att undvika spelmissbruk. Jag är ytterst tveksam till om svensk fotboll över huvudtaget ska samarbeta och tjäna pengar vadhållning och spelmissbrukare. SEF backar dock sin sponsor och menar att hårdare regler leder till illegalt spel. Ungefär samma resonemang som att vi inte ska ha skatt på alkohol för då bränner folk sin sprit själva.

Samtidigt håller dansk fotboll på att börja tvätta lite av den byk som är fläckad av spelskandaler. När Roskildes tränare avslöjade en spelskandal i egna klubben var det han som fick ta konsekvenserna. I går avslöjades att det var spelat väldigt stora belopp på att en kille skulle få ett gult kort i en Superligamatch i oktober. Unibet, som erbjuder den här sortens spel, stoppade flera gånger vadet eftersom man trodde det var fel i datorerna. Men vadet stod kvar och Ålborgs Jores Okore satte i sista matchminuten satte in en stenhård, ojuste och helt onödig tackling på en motståndare. Varefter han fick gult, och protesterade häftigt. Till knappt två gånger insatsen.

28-årige Jores Okore är uppväxt i Köpenhamn, gjort 38 matcher för Aston Villa och åtta i danska A-landslaget.

Alltså. Jag kan inte låta bli. Kanske ska jag skylla på min målvaktssjäl? Att jag alltid tyckt att mål, slutresultat, rekord och vinster är övervärderade. Hur mycket jag än gläds åt allt idrotten och elitsporten ger mig så tycker jag det är minst lika viktigt att uppmärksamma och försöka förändra de negativa sidorna. Så egentligen gnäller jag enbart för att jag vill ha än mer positiva och ”sportsliga” upplevelser av den här fantastiska världen. Även en Kristihimmelfärdsdag år 2020…


About this entry