Fotbollsallsvenskan är ”samhällsviktig”

I morgon avgör Tegnell fotbollsallsvenskan och andra idrotters omedelbara framtid. Ska Sverige tillåta elitidrott under ordnade former eller kvarstår den kastrerande karantänen?

Jag tillhör dem som menar att elitidrotten inte borde ha stoppats ö h t – så länge den hade följt FHM:s och regeringens riktlinjer. När nu Sverige satsade på att en öppen, individuellt ansvarskännande strategi skulle inte idrotten låsts in i isoleringscell. Idrott är ”samhällsviktig”, faktiskt minst lika viktig som barer, caféer och nattklubbar i Stockholm. Med samhällsviktig menas ” verksamheter som kan orsaka samhällsstörningar vid störningar i eller bortfall av verksamheten”. Ja vi kan vara utan all fotboll ett kort tag eller vara utan allsvenskan en längre stund men vi kan inte vara utan all fotboll hur länge som helst. Idrotten andas hälsa och fysiskt välmående. Vältränade människor löper mindre risk att drabbas av covid-19. Idrotten, speciellt fotbollen, skänker hopp, spänning och väcker kärlek. Den kunde, på ett annat sätt än krogarna, ha avlastat lite av all den sorg och tragik som översvämmat Sverige de senaste månaderna.

Det finns många idrotter som varit föredömliga vad gäller säkerhetsavstånd och renlighet. Varför idrotten ändå har behandlats så illa finns flera förklaringar till. En är naturligtvis att de som haft makt att förändra är dels okunniga, dels är mer intresserade av annat än just idrott. Statsministern och kulturministern hade det politiska initiativet men använder i princip aldrig idrotten som förebild och samhällsmodell. Riksidrottsförbundets ordförande är mer intresserad av makt och inflytande än just idrott även om han i grunden väl borde ha nån sorts idrottsintresse (man bör skänka de idrottspampar som valde denne sanne karriärist en tanke, eller helst två). Hans totala undfallenhet för att ta till vara sina medlemmars intresse blir med rätta historisk. Vad gäller FHM:s byråkrater verkar de ha oerhörda problem med att förstå idrottens samhällsbärande funktioner. Istället gav de grönt ljus åt Mello i Globen medan resten av Europa stängde ned. I efterhand kommer troligtvis det beslutet ses som en av orsakerna till varför Stockholm drabbades ungefär lika hårt som Bergamo, Madrid, Liverpool och New York City.

Jag är alltså pessimist inför Tegnells presskonferens kl 14:00 i morgon. Dagens beslut om att inga konserter under några omständigheter får anordnas stärker tyvärr mig in min övertygelse om FHM:s brist på fantasi och förståelse. Jag tror deras avgörande oförstånd bygger på att allsvenskan drar lika stora människomassor som Mello. Och att man är lite bränd just där. Ifall andelen smittande varit så stort som FHM hoppats och gissat på hade det nog varit fritt fram – då hade fotbollen gagnat smittskyddstakten. Men när siffran är 7,5 istället för 35-40 % och antalet döda per dag nu stiger igen och närmar sig 100 är fotboll, ur ett strikt stockholmskt/myndighetsmässigt perspektiv rent ut av farligt, för landet.

Tegnell och FHM är rädda för att samla stora grupper av supportrar och allmänna allsvenska älskare. Dels på pubar, dels i hem med den exklusiva TV-kanaler som har åtråvärda rättigheter. Det är en befogad rädsla. Fast samma problem uppstår när EPL och La Liga kör igång. Det är en rädsla det finns en enkel och bra lösning på.

Ett stödpaket – till Dplay, Viasat och allsvenskan. Ville man ge Volvo tre miljarder som de kunde slussa vidare till sina aktieägare kan man väl stödja många miljontals svenska fotbollsintresserade, och skattebetalare, med att ge några hundra miljoner till DPlay och låta Publicservice–TV sända alla säsongens matcher. Så kan vi se fotbollsallsvenskan hemma: skrika, sjunga och vifta med gigantiska flaggor och köra tifon från balkongerna, eller i trädgården. Det funkar.

Tegnell – tänk utanför boxen, sänk den röda flaggan och låt fotbollen bli onside igen.


About this entry