På presskonferens med Ola Toivonen 3 juni 2009…

Våren 2008 skrev jag om ”hundraoddsaren”, både i MFF-fora och i DN. Jag tyckte att Ola Toivonen var så jävla lovande att han borde vara med i EM-truppen sommaren 2008 för att lära och bli nästa stora landslagsforward. Det var jag väldigt ensam om att tycka, därav uttrycket ”hndraoddsaren”. Vid något tillfälle frågade jag Ola själv om min nominering och han bara stirrade på mig. Det var rätt kul. Han användes helt fel i MFF. Ingen fattade det. Inte ens han själv. Så är fotbollsjournalistiken ibland.

Här ett utdrag från en längre bloggtext inför U-21-EM i Malmö. ”Jörgen” är Lennartsson och förbundskapten. ”Lakan” är Patrik Jandelin. SD är Sverigedemokraterna och Midsommar är Midsommar. Allsvenskan 2009 är… ..en förträngd säsong. nästan. Den hade inletts med att på de sex första hemmamatcherna lyckas få 0-0 hemma mot Gefle och Örebro, 1-1 mot Trelleborg, 2-2 mot Gais, förlora mot Kalmar med 1-2 och slå Djurgården med samma siffror. plus serger mot ÖIS i hemmapremiären och så en hedrande 1-0-förlust på Olympia. 2-4-1 31 maj blev sedermera 2-6-2 och inte förrän 21 september kom tredje trepoängaren, efter tio matcher – har MFF någonsin börjat hemmasäsongen så illa? MFF blev sjua tack vare en stark spurt i oktober. 2009. Hur överlevde jag/man/vi som supporter? Jag minns betongsmärtan och förödmjukelsen. Journalisten i mig gillade dock läget med ett krisande, på knäna varande MFF. I juni 2009 med Ola Toivonen.

”Jag frågar om de andra lagens spelsystem och sedan pratar Jörgen om vikten av att utveckla anfallsspelet och om han som ska göra det. Han från Holland och Degerfors som sitter bredvid.

Han är 32 sekunder försenad men Ola Toivonen är brunbränd och leende. Han mår utmärkt säger han även om det nog är något problem med håret. Har rör vid och i det ungefär vart tredje sekund. Det ser rent ut så kanske ger Malmö honom nån slags hårbottenseksem?

Han berättar att han blivit en bättre boxspelare i Holland och jag frågar hur?

Svaret går ut på att han fått spela mer där – att han är renodlad spets vars uppdrag går ut på att störta mot första stolpen – än i Malmö. Jag är på vippen att fråga hur han står ut med att ha så lite bollkontakt men skippar det.

De andra journalisterna frågar mest om vad han tycker om MFF. Det intressanta är inte svaret i sig, ”blir inte fyra med det här spelet” utan att han faktiskt benämner MFF som Malmö. Känns som där redan är rätt mycket distans till den klubben.”


About this entry