Varför jag inte tror 4-2-3-1 och Malmö FF är ett lyckat äktenskap

Först ett grattis till AC, bredvid Johan Dahlin den ende riktigt givna i dagens MFF. Inget annat är givet, speciellt inte spelmodellen. 4-2-3-1 kommer sluta i skilsmässa.

Dels beroende på att 28 spelare, som i dag blivit 29 med Ola Toivonen, är alltför många (miniskilsmässor…). Dels för att Jon Dahl Tomasson knappast har spelarna för 4-2-3-1 och definitivt varken serien eller motståndarna för en så defensiv taktik. Alltså måste först betydligt fler spelare lånas ut. Man har sju mittfältare av hög allsvensk klass men eftersom Jon Dahl troligtvis bara spelar med 2 eller 3 riktiga, så kommer tre, fyra av de elva i princip inte få matchtid: någon av de gamla blir frustrerad, framförallt blir de unga spelare som måste få seriös speltid för att utvecklas otåliga och kommer skapa kvällstidningsrubriker.

Det verkar skrivit i sten av utgångspunkten är 4-2-3-1 och jag tycker inte det är rätt taktik för MFF. Lika lite som jag tyckte att Uwes 4-4-2 var det. 4-2-3-1 för MFF är på tok alltför defensivt i sin grund. Jo, det kan komma matcher i Stockholm då det fungerar men det är tre av trettio – eller hur många som nu spelas eftersom serien regleras och är totalt beroende av en begränsad smittspridning i Sthlm. Visst kan och bör JDT lyfta upp ytterbackarna till wingbacks men är det inte bättre med riktiga wingbacks då och inte tvångsomskolade utan större talang för det? De som finns att tillgå är varken tillräckligt bra offensivt, eller tillräckligt snabba för att ta löpdueller på 50 meter med yttermittfältare. Definitivt inte Safari men inte heller Erik Larsson eller Knudsen är så snabba. Dessutom riskerar du stå med fyra centralt placerade, defensiva, osnabba spelare som inte är speciellt funktionella då MFF är där de ska vara – alltså i närheten av motståndarnas straffområde. Fyra gubbar på halvfart – är det så MFF ska klara det defensiva omställningsspelet? MFF har varken de centrala försvararna eller defensiva mittfältarna för detta. Förutom en spelare som är lösningen. Den gordiska knutens svärdshugg är en trebackslinje, som även är spelförande. Har man inte samtidigt en trebackslinje med en snabb f d ytterback så måste man ha en hyfsat snabb bollvinnare till def. mittfältare. Lewicki har alla egenskaperna som mittback bland tre – även internationellt.

Som lök på laxen. Rollen som ensam forward och uppspelspunkt är en kvarleva från 80-talets targetforward. Det är OK med en stor pjäs i motståndarnas straffområde men då måste de tre andra offensiva spelarna även vara målgörare. AC är det delvis, Molins var absolut för sex, sju år sedan, och Berget ibland men Rieks och Traustason? De är inga boxspelare eller avslutare även om de tofflar in en boll eller två i kryssen emellanåt.

MFF har en lysande forward i Kiese Thelin, seriens kanske bäste defensive forward i Berget (vid sidan om Toivonen) och en rad äldre rutinerade forwards på fel sida av utvecklingskurvan.

Man har tre ytterbackar, fyra bra mittbackar – även i Coronaallsvenskan kommer det innebära en överflödets förbannelse i form av duktiga spelare som håller hög allsvensk kvalité men inte får spela. Jag har dessutom verkligen svårt att se Rakip och Antonsson få speciellt många minuter. De är varken tillräckligt bra eller har kvalitéer som passar in. Tim Prica och Adi Nalic är extremt lovande men jag har svårt att se dem passa in i 4-2-3-1 ifall inte MFF spelar med fyra rena forwards och AC och Bachirou som ”tvåor”. Johan Flink i Sportbladet skriver att Antonsson lär vara förstavalet på en kant men jag minns inte att det gick speciellt bra mot Wolfsburg, fast jag minns kanske fel. Som spelartyp, hans bollkaraktär, passar illa i MFF år 2020. Tror jag. Han var perfekt i de stora matcherna med Mackan vid sin sida – nu krävs egna initiativ och ökad spelförståelse, mer kraft och färre djupledslöpningar. Tror inte han klarar det men hoppas jag har fel. Spännande blir det i alla fall och jag flyttar inte på Johan Dahlin. Han är rätt man på rätt och inte ens JDT kan sabba det.

Hur laget kan formeras i 27 av 30 matcher.
Dahlin
Anel-Lewicki-Bengtsson
Berget-AC-Bachirou-Nalic-Rieks
Kiese Thelin-Toivonen


About this entry