Klubben som filmade sig kvar i allsvenskan

Nej, jag tänker varken på Dino Islamovics omtalade obalans eller de av Guds fälleben som Saman Ghoddos ständigt föll för. Säg så här: det finns två allsvenska tabeller säsongen 2020. Den spelmässiga och den ekonomiska. Den första vinner Malmö och alla halländska lag åker ut. I den andra existerar enbart förlorare och så en kvalplats redan vikt åt Östersund (men HIF är en utmanare). Inget talar faktiskt för att Östersund är allsvenskar vid årets slut.

Dess största allsvenska bedriften verkar vara att ha lyckats filma till sig en elitlicens – genom att övertala gubbarna i Stockholm att ett fiktivt maltesiskt bolag skulle göra dem skuldfria. Ingen vill ens vara ordförande efter den ordförande som är dömd till tre års fängelse och vars självbiografi skrivs av den före detta självutnämnda partiledarkandidaten i Kristdemokraterna.

Det finns en enda sak som talar för att ÖFK stannar kvar i allsvenskan – ett stort, brett och överraskande bra gäng fotbollsspelare. Å andra sidan leds de av en kille vars laguttagningar och matchcoachande är en förtvivlad gåta. Ian Burchnall var i alla fall konsekvent i att använda fel spelare på fel platser med fel taktik men varför är han kvar? Förmodligen av samma skäl som gör att spelartruppen nästan är intakt – klubben inget alternativ på grund av ekonomin.

Aly Keita är en av seriens fem, sex bästa målvakter. Här finns tre mittbackar av hyfsad allsvensk kvalité. Lika många yterbackar eller wingbacks som håller och några tekniska mittfältare. Simon Kroon borde vara intressant för många allsvenskar i behov av omställningsspelare liksom Nebiyou Perry. Den senare var ojämn men visade ibland en oerhörd potential, när han nån enstaka gång fick spela. Kanske är värsta motståndaren det egna huvudet, så som det verkar vara för en annan spelare med stor men svårhanterlig talang – Isak Ssewankambo. Vad jag vet är att Östersund har talang för en plats i mitten av tabellen men att precis allting annat
talar emot deras allsvenska existens 2021.

Jag hoppas att de klarar sig kvar. Östersund behövs i allsvenskan men det vore en överraskning av samma dignitet som om Malmö FF inte vinner i fall de återfinns här 2021.


About this entry