Anmärkningsvärt avslagna AIK

Rikard Norling är en av seriens två, tre bästa tränare. AIK har en under omständigheterna hyfsad ekonomi – så varför ser laget så svagt ut?

Förra året kännetecknades av en defensiv taktik. Man spelade långsamt, utnyttjade sin tyngd i båda boxarna men det tog väldigt lång tid att förflytta laget från ena sidan till den andra. Många spelare var gamla, stora, tunga och halvskadade. Det kändes som det generationsskifte jag hade hoppats Jesper Nyholm skulle lett liksom dog med Omohs stämpling (samt Karolinska felbehandling) och den lille gigantens tragiska slut på karriären. Generationsskiftet har skjutits upp och årets upplaga av AIK lever på tilläggstid.

för tio år sedan hade det här gänget sprint hem serien redan i september. Att nu, under tvång, tvingas spela 3-4-3 känns absurt. Det är inte heller troligt att AIK kommer göra det även om det verkar som det är vad styrelsen bestämt. Det finns absolut inte material till en sådan offensiv uppställning – trots många av de enskilda spelarnas enorma erfarenhet.

Goitom och Sigórsson (stavning?) är oerhört duktiga, men tunga och gamla i kropparna. Liksom Seb Larsson och Per Karlsson. De varken vill eller ska jaga upp och ned. Framförallt kommer deras kroppar inte tåla matchprogrammet. AIK verkar inte heller ha alls samma bredd i truppen som de två grannarna.

Nye keepern kan vara hur som helst. Trebackslinjen är alltför långsam och kommer dra ut laget, eller stå alltför högt. Ett långt lag skulle kunna ge ytor åt spelare som älskar sådana, typ Lundström och Bahoui men kan de leva upp till högt ställda förväntningar? Lundström har potential, Bahoui har ännu större potential men hur stor den än är verkar självbilden alltid vara lite större och komma i vägen. Det är som om motståndarna dubblar på honom mentalt. Han har alltid ytterligare en dribbling eller ett tillslag att göra, för han är ju Bahoui. Hans karriär är ett närmat ett skämt – än så länge.

Trots alla stora namn, trots en fantastisk bra tränare och trots landets bästa kader av kortsidessupportrar tror jag det går dåligt för AIK i år.

Det enda förmildrande är att konkurrensen om platserna alldeles utanför metallplatserna ser ovanligt svag ut.

PS Varför AIK gör fel som satsar på gamla gubbar – förmodligen för att publikintäkter står för en så stor del av ekonomin att man tvingas skära ordentligt. Och att alltför många äldre spelare fått ett år alltför mycket i kontrakten. Gissar jag.


About this entry