Hemvändarna gör herrallsvenskan hetare och häftigare

Supportrars minne är kort, och selektivt. Alla förlåter en målsumpare ifall han sätter nästa. Jag är övertygad om att idag startar en härlig säsong med många mål. Värd att minnas för en del, tvingad att förträngas av än fler men jag skrev det redan för en vecka sedan. Det blir säsongen MFF vinner igen och Zlatan gör comeback i allsvenskan. I fel klubb. För att bevaka och punktmarkera sina affärsintressen i närmiljö.

Zlatan blir inte ensam. Aldrig har så många stora svenska fotbollsspelare återvänt samtidigt. Det blir hemvändarnas höst i svensk fotboll men tyngda av gamla skador och tufft program kanske de inte får så stort genomslag som de haft ett normalt år. Å andra sidan hade de nog stannat kvar utomlands ytterligare en säsong, ett normalt år.

Till skillnad ifrån andra klubbar har inte Hammarby AB kommunicerat sin gravt försämrade ekonomi i media. Naturligtvis har man stora problem när man är klubben med den största publiken och de högsta lönerna. Kanske skjuter ägarna till extra pengar på ett sätt som är otänkbart i medlemsklubbar men faktum kvarstår – alla förlorar pengar just nu, även Zlatan. Hammarby har dessutom ingen ung lovande spelare att sälja. Finns några gamlingar och hemvändare men kan inte tänka mig att de (förutom Zlatan) är attraktiva för utländska storklubbar, d v s de enda som har pengar just nu. I princip alla svenskar har köpts av spekulerande belgiska klubbar och de är väl nu närmast på ruinens coronabrant. Hammarby har ett bra lag, inte så bred trupp som MFF och DIF och där finns två stora frågetecken. Uteförsvaret är svagt, förutom Magyar vilket tvingar Jeppe Andersen till en väldigt defensiv roll. Darjan Bojanic är duktig med bollen men alltför långsam. Och hur bra är målvakten, målvakterna? Så Zlatan behövs, och kanske en back för att man ska kunna utmana.

Djurgården tror jag blir tvåa tack var bred trupp och Erik Berg. Trots målvakten och trots att de saknar snabbhet för sina poänggivande omställningar. Däremot tror jag aldrig att de kan vinna igen, då är Bajen och Häcken bättre bud. Häcken till 25-30 gånger insatsen är ett groteskt bra spel.

Jag tror på fyra kluster av klubbar. Men det blir spännande och säkert en del hemvändare i nästa fönster den 15 juli. Många räknar med att IFK Göteborg då får in en massa spelare och blir ett topplag. Svårt att spekulera i sånt men de behöver en ny mittback som ersättare till den De Graca som i vinterlandslaget gjorde en sensationellt usel insats. Tror aldrig jag sett en sämre landslagsspelare. Han kanske var sjuk men med 24 spelare hade han ju inte behövt spela då. Tycker inte heller han imponerade i allsvenskan utan var mest med för att han är ung och storväxt. Köpet av Sead Haksabanovic gör att Norrköping måste räknas på övre halvan, före Elfsborg men kanske inte så värst mycket högre med det försvaret.

Skillnaden mellan topp och botten tror jag blir allt större eftersom en bred trupp är ett måste. Det finns en rad ekonomiska osäkerhetsfaktorer: kommer ÖFK kunna betala lönerna? Tvingas HIF:s bantade trupp ställa upp med juniorer? Hur många skador i form av muskelbristningar kommer klubbarna med få spelare att drabbas av? Speciellt när en massa baksida lår och hälsenor ovana att maxlöpa på en massa halvdåligt konstgräs tvingas till det, flera gånger i veckan. Då kommer ledband brista, kroppar tveka. För en del spelare blir denvårsäsog som startar mitt i sommaren snabbt till en vinter av djupt missnöje och frustration, både fysisk och mental. Det blir en historisk allsvenska på många, många sätt.

Det börjar med att MFF tar ledningen, Djurgården och Hammarby skuggar och till sensommaren när det avgörs kommer Zlatan se till att han inte förlorar än mer pengar och börja spela för Hammarby. Det blir härliga passionerade finalmatcher mellan Hammarby och MFF. MFF vinner, Bajen tappar fokus och blir trea efter att Djurgården smitit om. Årets största positiva överraskningar blir HIF och Häcken. Skåningarna står inte hela distansen medan Häckens nyförvärv är seriens bästa. Häcken är seriens näst mest rika klubb och lider över huvuddraget inte av att läktarna är tomma – där är ändå bara motståndarsupportrar så när Alm klagar på publikbortfall så är det djupt ironiskt. Häcken tjänar på Coronaallsvenskan. Men de förlorar 40 miljoner netto på Gothia Cup. Den förlusten har de råd med. Dessutom slipper man med numera trötte men fortfarande mångårige Paulinho. Normalt är Häcken fyra men de kan även bli tvåa, eller Gud förbjude vinna hela skiten.

Skillnaden mellan platserna 10.a (ÖSK) och 13:e Kalmar är marginella. Tror Kalmar med förlorade nyckelspelare och tunn trupp får det svårt även i år. Jag tror att allsvenskans riktigt usla lägstanivå äntligen kommer uppenbaras för fler än Maxtiotår. Man kommer skylla på Corona och sedan kör man en eller två säsonger till innan serien bantas. Jo jag vet att många vill ha fler, inte färre klubbar i serien…

I den bästa av världar hade fyra klubbar lämnat och vi hade fått högre nivå på Superettan men det dröjer. Till dess får vi njuta av två, tre bra matcher per omgång och ett flertal ojämna, dåliga, ganska ointressanta och framförallt överflödiga allsvenska matcher.

Färre tränare än någonsin kommer få sparken, förmodligen inte en enda. De olika idéerna om att tjäna pengar utan publik kommer var lika många som fantasieggande. Nästan lika spännande blir nykomlingen Dplays säsong. En del tunga (övertunga?) gamla pjäser har bytt arbetsgivare. Finns några fräscha nykomlingar som jag hoppas mycket av men som naturligtvis, liksom spelarna på plan, behöver ett par omgångar för att få upp tempot och skärpan i språk och analyser. Generellt hoppas jag Dplay blir mindre sensationslystna än CMore var. Deras kvällstidningsvinklar med ständiga försök att finna kontroverser vad gäller domarinsatser (var det straff eller inte, frispark, utvisning e t c) var motbjudande och rent skadliga för relationen mellan domare och spelare/hemmapublik. Så här slutar det:

Grupp 1 Guldkandidaterna: MFF, Djurgården, Hammarby och Häcken.
Grupp 2 De medaljlösa: AIK, IFK Göteborg och Norrköping.
Grupp 3 ”Also runners”: Elfsborg, HIF, ÖSK, Mjällby och Östersund.
Grupp 4: Superettankött: Kalmar, Sirius, Falkenberg, Varberg.


About this entry