En 11 allsvenska matcher

Två jättelika utskåpningar, på hemmaplan. Skador, eller sjukdomar på nyckelspelare i fyrbackslinjen, många bortasegrar och mång mål. Så är allsvenskan hittills och en del av dessa saker förutsåg jag. Att det sedan är alldeles för tidigt att dra långtgående slutsater är lika självklart som att man inte är guldfavorit för att man vinner två matcher i rad. Sex konstateranden om elva matcher.

1. Magyar är Hammarbys viktigaste spelare. Hade man misstänkt en fraktur på skenbenet hade man inte lagt en hårt lindad ispåse mot frakturen.
2. Tommy Vaihos drömsäsong är över. Han schabblade inte enbart in Örebros segermål utan stod faktiskt lite fel, alltför när stolpen. Det finns dock förmildrande omständigheter.
3. A. Det är svårt att styra undan bollen när man kastar sig på bollar som man kan istället borde ha gjort en fotparad på. Bollen är helt enkelt alltför nära ens fötter, när man väl ”kollapsar” för att man ska kunna klistra den. B. Det var ett avslut mellan benen på försvararen. Vääääldigt många mål i säsongens allsvenska har redan kommit mellan benen på försvaren. Att inte de kan hålla i hopp benen innebär att målvaktens reaktionsförmåga försämras med en tiondel eller två. Det räcker för att han ska förvandlas från förväntad vägg till seriöst såll.
4. Vet inte vem som kommenterade AIK-IFK Norrköping men Bosse Hansson har fått en värdig efterträdare vad gäller att rabbla statistik i tid och otid. Bosse skulle dock aldrig säga fel på namn och blanda ihop namn, lag och allt möjligt. Kanske var kommentatorn alltför nervös men jag räknade nog till minst tio felsägningar, innan jag gav upp och lät saken bero. Det är sådana saker som går från att rätta, till att skratta, till att sucka till att ge upp och fördöma kommentatorn ifråga. Han får en chans till.
5, Finns en hel del likheter mellan AIK och HIF. Fast HIF:s insats på Olympia var sämre än AIK:s. Inte enbart en lite väl gammal och osmidig äldre dansk målvakt som släpper in första bollen vid exakt samma plats vid samma stolpe. Förstår inte hur man lyckas ta med så många oerfarna spelare som inte är mogna uppgiften. Eller så är AIK och HIF coronaallsvenskans första offer.
5. Jag kan ha fel vad gäller Kasper Lauritzens backspel i år. Jag har inte klagat på honom offensivt, nu verkar han mer defensivt positionssäker och följsam än tidigare.


About this entry