–Det var mitt fel, sa Rikard!

–Det var mitt fel, sa Rikard!

AIK hade försökt spela 3-6-1 en halvtimme i Halmstad och legat under med 3-0. Kunde varit 6-0. Så ändrade Rikard tillbaka till grundformationen och matchen blev jämn men var redan förlorad, för cirka tolv år sedan. När jag intervjuade honom efteråt förklarade han vad han sagt som första ord när laget kom in i halvtid.

Efter 0-4 mot Norrköping i pausen berättade Rikard inte om sina första ord i halvtid utan sina sista. Och de lämpade sig inte offentligt. Felet är inte spelsystemet, felet är inte Rikards. Menar Rikard, eller vill i alla fall Rikard Norling mena.

Det borde varit 0-6 i halvtid. Även mot Norrköping. Eller 0-7. Det var slakt. Jens Gustafsson hade läst AIK och hans spelare utnyttjade AIK:s brister helt skoningslöst. Eller genant, beroende på var man har ska sympatier. Jag vill nog hävda att en del av ansvaret vilar på tränaren.

Rickard gillar experiment.Jag gillar Rikard. Bra tränare vågar experimentera, vågar satsa på unga spelare och det är den skickligheten, modet och turen som gör en guldtränare. Mot Norrköping funkade inget av dessa tränarens egenskaper men det grundläggande felet, och det som gör att AIK går mot en så svårmodig säsong som jag gissade i mitt analysaktiga tips är ett annat.

AIK har inte rätt spelare för att spela 3-4-3 och rent ”manman-försvar”. Antingen behöver du erfarna, löpskickliga, duellvinnare eller så behöver du snabba, kloka och försiktiga spelare. AIK har inget av det. Det är lite lustigt att jag tror Djurgården hade kunnat klara av att spela så här, de har just de spelartyperna som behövs, AIK har det inte.

AIK har en del spelare som är så unga att de förlorar varje duell mot äldre, cyniska motståndare. Och som slår bort alldeles för många bollar och dribblar på fel delar av planen. De har äldre spelare men de är så pass mycket äldre att de är långsamma och förlorar i speed på vad de eventuellt vinner i närkamper och erfarenhet.

Det är olyckligt att inplantera ett helt nytt spelsystem med fel spelare. Inte dåliga spelare utan fel spelare.


About this entry