Domarnas dåliga spelförståelse

Detta är inte en korkad ny regel. Den är bra, välvillig och välkommen – så länge dess domare tolkar den rätt. Det gjorde INTE Andreas Ekberg på Olympia i måndags kväll.

Rasmus Jönsson kom en mot en i en omställning. Han ska tvåfotsdribbla varbergsförsvararen, typ. Det vill säga mot en stillastående försvarare slår han försiktigt bollen cirka 50-60 grader i sidled. Han kanske inte når den direkt men två, tre steg senare. Han tar sig förbi försvararen samtidigt som han ändrar löpriktning. När hans ska ta emot bollen och gå raka vägen och ensam mot målet sätter backen fram ett knä.

Det är spelförstörelse och högst troligt målchansutvisning. Det är dessutom som varande knätackling våldsamt spel. Det är cyniskt.
Det är minst ett gult, förmodligen rött!
Det blir bara frispark för den nya regeln säger att ifall man är på väg mot kanten ska de inte bli kort.

Trodde domaren att Jönsson valde att ta bollen ut till kanten istället för mot målet? Andreas Ekbergs totala brist på spelförståelse är genant för svensk elitfotboll. Hur man än vrider och vänder på tolkningarna så kom Rasmus Jönsson ensam, en mot en, strax efter mittlinjen, med bollen. Han slår bollen förbi och springer efter. Han fälls. Hur det bara kan bli frispark förstår enbart Andreas Ekberg.

Jag inser att även den bästa domare, och Ekberg är vanligtvis en mycket bra sådan, kan göra fel. När domarna tvingas använda sin speluppfattning, och helt saknar sådan, blir de sämre domare. Ja riktigt dåliga. Och speluppfattning är inget du lär dig på en, eller etthundra domarkurser.

Exempel två:

Max Svenson nickade på väg framåt en högst studsande boll över en försvarspelare nästan uppe vid mittlinjen och satte av mot målet. Då fäller backen ut bommen, Max Svenssson hindras och han stannar upp. Av detta möjliga friläge blir bara frispark. Jag vet inte i vilken utsträckning Ekberg använde sig av sina assisterande men det är under alla omständigheter mycket irriterande att belöna cynism och uppenbar spelförstörelse. Med tanke på att Ekberg inte förstod att Jönsson tog bollen mot målet men inte kunde slå den rakt på försvararen är det troligt att Ekberg även missuppfattade situationen med Max Svensson.

Hur kan en rutinerad domare ha så miserabel spelförståelse?
För att han slutade spela och började döma som 13 åring i Torn IF, i Stångby en mil norr om Lund?
Är det akut förlorad spelförståelse?
Grov matchoträning?
Avvikande spelmönster hos spelbolagen på Helsingborg-Varberg?

Ps Om Andreas Ekbergs domarkarriär kan man framhålla att han 24 år gammal blev yngsta allsvenska domaren någonsin. Att 2013 blev ”årets Domare” och FIFA-domare, att han dömde finalen i U-17 2014 och en semifinal i U-19 året efter ( oklart om det var killar eller tjejer). Sedan dess verkar UEFA tappat förtroende för honom. Som främsta merit listar Wiki en vänskapsmatch på Friends…


About this entry