Märkliga målvaktsinsatser i veckan

Matt Ryans utkast fastnade i handsken och flög i väg parallellt med mållinjen. Det var märkligt. Lika oortodoxt var hans benparad som räddade segern mot Arsenal. Schmeichel hade mot Brighton en straffräddning och en utspark till ytterback som var så hård att backen duckade. Trots 40 mer bollbana.

Men inte enbart i England saknar målvakterna matchvana. Johan Dahlin var säkert skymd och bollen var välskruvad men ändå – den ska han försöka ta. Tror han bestämde sig alltför tidigt att den går ut och så gick den ut. Ter Steen släppte i går ett avslut mot Athletic Club hemma som gick tre dm utanför stolpen.

Tommy Vainho tvekade om han skulle rusa ut på Totte Nymans friläge och så kom han då några tiondelar allltför sent. När ska norrmannen få sin rättmätiga chans i Djurgården?

Två målvakter var ute på vift i helgen: Johan Brattberg och Sirius Lukas Jonsson. I båda fallen så överarbetar målvakterna sin offensiva roll. Irandusts mål var visserligen helt fantastiskt men inte otagbart. Hade Lukas Jonsson inte släppt bollen med blicken strax före målet av rädsla för att krocka med stolpen hade han tagit bollen. Det hade varit en idé att ha tagit ut koordinatorna betydligt tidigare i sin löpning bakåt och därefter anpassat riktning, upphopp och rädsla. Johan Brattberg överarbetade en utrusning och så gjorde Piotr mål från 50 meter.

Aly Keita, Östersunds bäste spelare, har också släppt in ett billigt mål. Alla släpper in billiga mål utom Isak Pettersson.

Maupauys påhopp på Leno måste kommenteras. Har en känsla av att Maupuy inte ska gå nära målvakter de kommande veckorna för de kommer försöka ge honom en smäll – i solidaritet med Bernd Leno. Förbundet borde stänga av Brightonspelaren som Graham Potter försvarar – om det nu är förenligt med reglerna. Manager Arteta menade att ingen skadar en motståndare med vilje men det gör man – inte för att de ska få allvarliga skador men att ge någon en smäll för att denne ska bli lite rädd eller fundersam hör dessvärre till fotbollen. Man brukar kalla det att ”markera revir” eller ”sätta sig i respekt”.

CMore hävdade att HIF ska rotera målvakterna den här sommaren men det hoppas jag verkligen inte. Kalle Joelssons insats mot Kalmar övertygade lika lite som hans nivå före skadan. Enstaka fantomräddningar är oväsentligt så länge man är så pass osäker som Joelsson. Lindegaard har också gjort misstag men inte lika allvarliga och kostsamma.

Tycker varken AIK eller Hammarbys nya målvakter ser så bra ut. Mjällbys nye finländare har gjort både grova tabbar och snygga parader. Den bästa blev det dock mål på – ribbreturen som Blåvitt kvitterade på.

David De Gea såg inte övertygande ut mot Spurs när han styrde ett avslut rakt på sig upp i mål. Å andra sidan är han en av världens fem bästa målvakter – när han mår bra. Robin Olsen gjorde en fantastiskt följsam parad med axeln på ett friläge med några minuter kvar, borta mot Spal. Sedan gjorde Cagliari matchens enda mål med matchens sista spark. Det såg inte ut så på bilderna efteråt men det var Robin Olsen som var delad matchvinnare, i Cagliaris första seger sedan före jul.


About this entry