Träningstabellen, efter tre omgångar

Allsvensk serieledning och nio mål. Norrköping imponerar. Jag tror den huvudsakliga förklaringen är att de tränat väldigt bra. Ser ut som de är långt inne i serien när motståndarna fortfarande flummar runt på försäsongen. Norrköping löper mer, har bättre passningstempo. Bland annat för att de finner varandra snabbare och bättre. En förklaring är minimal spelaromsättning – i princip endast en ny spelare i startelvan (Erik Smith har bara varit utomlands ett tag). Mer koordinerade, mer synkroniserade – de är helt enkelt längre fram i träning och lagbygge.

Har även en känsla av att Varberg är där – betydligt längre in på säsongen än de som passar sämst, sällan hittar fram till målchanser e t c. Kanske även Kalmar. De har sina egna stora problem men deras grundspel sitter redan.

Tvärtemot är AIK. De hade behövt en massa träningsmatcher för att implementera det nya man-man-försvaret. Norrköping hemma var en sådan nödvändig ”träningsmatch” där bristerna blottades – inte minst för att Jens Gustafsson läst sönder Norlings taktik och markerade fysik mot AIK:s många oerfarna juniorer och trakasserade de dåliga spelarna som gömmer sig i AIK-truppen. AIK bjöd inte enbart på otroliga ytor, de vann inte heller speciellt många närkamper. Varför Per Karlsson inte startade mot Norrköping är en gåta. Lite av den Norlingska hybris som ibland tittar fram och som han inte har problem med att ursäkta sig för. När får vi åter se den mediokre Granli? Och Adu på centrala mittfältet – han var extremt desorienterad på Friends. Så yr att han lutade knäet mot gräset innan han tog sig ut efter en halvtimme.

Ett annat lag som verkar kvar i april är MFF. Man skapar många halvdana målchanser men har inte skjutit in sig än. Väldigt dåliga i avsluten. Har dessutom gått runt på många spelare redan nu. Ändå har några av de allra bästa inte spelat än – känns oroväckande. Tror dock att de kör över AIK i cupen tack vare tunga, nickstarka spelare i boxen. Safari och Larsson får pricka IKT:s huvud.

Hammarby har skador men också svårt att omsätta stort bollinnehav sista tredjedelen i avslut på mål. De tippades etta, bland annat av Olof Lundh, men kan omöjligt se att de tar chansen utan en riktigt bra mittback. Paulinho är bra på att skjuta och peta in bollar men han gör ju inte en tiondel av det dagsverke som Djordic gjorde. Varken i löpningar utan boll eller i uppoffrande defensiv. På olika sätt definierar Magyar och Paulinho Hammarbys problem 2020, åtminstone tills Zlatan debuterar vilket på grund av den kommande kräftgången lär komma tidigare nu.

Några ord om Djurgården. Tommi Vaiho känns inte säker, anfallet med Holmberg och Kujovic är seriens långsammaste. Då spelar inte Bärkroths speed nån roll. Djurgården kan inte längre spela på snabba omställningar med så tröga offensiva ben.

Blåvitt blir nog ganska bra när de gamla återvändarna är inskolade. Häcken… …Häcken såg inte bra ut mot Sirius. Den defensiva strukturen rämnade. Alltför många spelare är inte i fas och framåt känns man inte heller riktigt mogna. Det är som om man spelar defensivt för att man inte vågar spela offensivt. Med offensiva spelare. Systemfel, typ. Blir säkert bättre till hösten men det lär hamna 15-20 poäng efter segrarna, som jag vidhåller heter MFF. Trots JDT och hans  felaktiga 4-2-3-1-system ( läs mer här).


About this entry