Plågsamt och frustrerande

Min favodomare hade en dålig dag. Planen var ännu sämre, AIK var nästan värst fast konkurrensen var stentuff den här söndagen. Hemmalaget hade inte en enda riktig målchans i första halvlek och i princip inte mer än två på hela matchen.

Så vad gör då dplay, det nya sändningsbolaget? Jo de hyllar fullkomligt oreserverat AIK och dess tränare efter ett patetiskt oavgjort på hemmaplan.

Varför vågar i princip aldrig dplays medarbetare bete sig som journalister och ställa de befogade, ja rent jävla nödvändiga men säkert för någon provocerande frågorna? I fall dplays medarbetare hade sett sig som journalister och inte marknadsförare av produkten allsvenskan hade de själva frågat sig och försökt förklara varför AIK slog typ 10- 12 bakåtpassningar i första halvlek, varför målvakten tilläts att som regel ta 25 sekunder på sig för alla insparkar och ständigt över den dubbla tillåtna tiden för utsparkar (sex sekunder). Varje inkast kostade massor av tid. Det var en medveten, cynisk taktik för fotboll och åtminstone borde ifrågasättas. Varför AIK 2020, detta så oerhört mediekramade fotbollslag, var totalt destruktivt och bedrövligt men tursamt fick med sig en poäng de inte var värd är märkligt. Ännu märkligare att ingen ifrågasatte det.

Jag gillar Jens och har stor respekt för hans kunnande men när man i brist på annat lyfter och hyllar hur AIK ställer upp vid en inspark tycker jag det gått lite väl långt. Att försöka styra uppspel har alla elitlag gjort i 30 år. Norling tycker det är så genant att han mot sin vilja lätt blir raljant och ironisk och så har vi en TV-situation som är fullkomligt hopplös. Det avslutas med att dplay kommenterar Norling som intervjuobjekt och hans ”ovilja” att spela med i den lättsamma TV-underhållning som ibland känns som allsvensk analysbuskis.

Heder åt JDT som på Tommy Åströms insinuanta frågor vägrade skylla på det genant dåliga underlaget. Det var ytterst professionellt och min respekt för honom växer.

Jag har lite svårare med hans fotbollsfilosofi. I nästa match borde han ställa den ur form varande Antonsson och spela Berget. Jo Inge är en ovanlig spelare eftersom han både är klok och har ett enormt stort hjärta. En som verkar ha samma härliga, svårfunna karaktär är Tim Prica – jag blir mer och mer förtjust i hans ytterst intelligenta speluppfattning. Han läser redan spelet bättre än de flesta lagkamrater och har en härlig, robust attityd. Han utmanar, försöker svåra saker och man ser att snart kommer han lyckas göra allt det där i en mycket större klubb än MFF. Så passa på att njuta. Snart är ”Antonsson”, och andra spelare som lyser mindre, tillbaka i startelvan…

MFF som historiskt sett aldrig varit bra på att ställa upp en mur borde specialträna Sören Rieks – en mur är en mur. Han står inte där för att hoppa åt sidan, bli så smal som möjligt och till varje pris försöka undvika att träffas av bollen. Även om man är från Esbjerg. Det låter ganska uppenbart men kostade troligtvis MFF tre poäng på Friends.

Vill dessutom förklara att det inte var Bachirous fel att AIK gjorde 2-2, som påstods i dplay. Traustason borde varit bakom och täckt upp den ytan men han förstod inte den delen av sin defensiva uppgift. Jo, Anel borde kommit upp högre men så är det när man är oerfaren på en plats som kräver erfarenhet. Eftersom i sin tur spelsystemet kräver att Traustasson som mittfältare ibland tar stora centrala defensiva uppgifter måste han också genomföra dess. Han misslyckas ibland med det. Han är inte ensam. Det är i förlängningen en konsekvens av ett mindre bra spelsystem eftersom med ett alternativ uppställningen hade Traustasson varit ute på kanten, misslyckats med att stoppa AIK-aren och då hade Bachirou täckt den ytan som en av fyra eller fem centrala mittfältare. Med den här defensiva obalansen får de två framför backlinjen en alltför stor yta att täcka och tvingas lägga alltför mycket energi på att jaga boll och täcka perifera ytor.

Allra sämst, långt bortom AIK:s fotbollsförnedrande insats mot MFF, är de aktörer i TV som kan och vet men inte vågar, eller är förbjudna av producenten, att visa sin kapacitet. Att vara ytlig, servil och strö smicker verkar visserligen i enlighet med kanalens övriga utbud men det utgår tyvärr ifrån att tittaren är idiot. Det är förnedrande för Jens och de andra. Det är förnedrande för de i svensk fotboll som tvingas medverka och det är förnedrande för oss tittare. Varför måste svensk fotboll i TV vara så förtvivlat infantil?


About this entry