”Felvänd är han världsklass”

Tabellen är för de klentrogna, fotbollstvivlarna och de allsvenska agnostikerna. Seriefinalen, den första av två, spelades i går och MFF vann ganska enkelt. Faktum är att man borde stängt matchen långt tidigare – nu hade en mer måldestinerad boxspelare än Erik Berg lätt stött in en kvittering från nära håll på tilläggstid.

En förklaring är att MFF var mycket bättre. En annan är att Djurgårdens ena mittback tvingades bäras ut efter en tackling av Kiese Thelin som i min bok är direkt rött. Få saker är fulare och farligare än att gå under en spelare som hoppar. Alla målvakter vet det. Alla basketspelare vet det. Gör du samma sak i basket är det lång avstängning eftersom du alltid riskerar landa på huvudet och bryta nacken. Jag tror att Kiese Thelin också vet det och att han inte riktigt förstod hur illa det blev. Jag tror, jag hoppas. Media verkar dock strunta i det. Jag hoppas IKT själv gör ett ångerfullt uttalande. Ingen vill bryta nacken.

I övrigt var IKT fantastiskt på att ta emot och fördela bollar. Mindre bra på frilägen i straffområdet och förstatouchen rättvänd. Men felvänd, felvänd är han världsklass!

Att en mittfältare ännu en gång gör målen visar hur många undermåliga målskyttar MFF samlat på sig. Jag säger inget om mittfältare på utflykt som Traustasson, Berget, Rakip (oväntat bra) eller Rieks men Molins, Antonsson och IKT med flera måste hålla högre procent på avsluten. Det är väl därför Toivonen är inköpt – han vet hur man gör mål (och är samtidigt seriens bäste defensive forward).

Jag ser ingen klubb med nuvarande spelare kunna utmana MFF. Men det kommer ett fönster då 08-klubbarna kanske shoppar loss. AIK har inte spelarna för man-man. Några poäng och dplays devota hyllning hjälper inte. Hammarby saknar en bra backlinje och Norrköping har en alltför tunn trupp. Återstår så Djurgården. När de för spelet och Kujovic slipper löpa är de riktigt, riktigt bra. Och de har en bred trupp. Det enda som saknas är en mobil boxspelare och löpare – typ Buya Toray. Kalle Holmberg kommer misslyckas än en gång – den hamstringhaltande Chilufya såg definitivt inte ut som en startforward – förutom att han var väldigt snabb.

Chilufya hann påvisa att han inte kan nicka och där är en av MFF:s få problem. Han, Radetinas, Kujovic, Erik Berg och en till fick alla oattackerade nicka nära mål. Lägg till ett par frisparkar i andra som lika gärna kunde studsat in istället för ut eller i Dahlins famn.

Här är ett dilemma MFF måste lösa innan det börjar exploateras av mindre bra motståndare. Det och de defensiva omställningarna (som egentligen beror på att man officiellt spelar med en fyrbackslinje). I går såg det dock långa stunder ut som om min önskan om en trebackslinjen med Oscar Lewicki som spelförande förverkligades. Visserligen var han mer högerback än mittback men eftersom Safari inte längre är så bra på att försvara så såg det ofta ut som en trebackslinje där Lewicki fördelade bollar ganska högt upp på banan men också tog det defensiva ansvaret när Djurgården försökte ställa om. Vad som ytterligare talar för min teori om det geniala med en ”falsk fyrbackslinje” är att om MFF verkligen hade en fyrbackslinje och tre offensiva mittfältare forwards längs kanterna hade Djurgården aldrig fått slå så många effektiva crossbollar som de faktiskt gjorde. Men så länge MFF kan försvara i boxen borde höga inlägg inte vara något problem. Fast det var det i går – när Anel slutade markera och ständigt kom på mellanhand. Nåja – finns en del att jobba med innan SM-guldet är himma.


About this entry