Klusterfotboll

Om vi utgår ifrån att fotbollsspelare inte blir sämre av att tillhöra Malmö FF.
Om vi utgår ifrån att de i Malmö FF är motiverade och vill vinna.
Om vi utgår ifrån att Jon Dahl Tomasson inte är sämre än genomsnittliga allsvenska tränare på att motivera spelare.

Om det är så här, varför har MFF bara tagit nio poäng på 6 matcher? Varför skapar färre avslut än 13 konkurrenter? Varför gör de så få mål?

Kan det ha att göra med spelsystemet, med det defensiva, centrerade 4-2-3-1?

En utmärkande sak med det spelsystem JDT valt är att många spelare hamnar nära varandra och att man släpper kanterna åt ytterbackarna. Det innebär att spelarna måste känna varandra väl: ju mindre ytor desto viktigare att veta exakt vad din lagkamrat gör.

Jag har en stark känsla av att MFF-arna inte är tillräckligt samspelta och att det inte blir bättre av att du roterar på 20 spelare istället för 12, 13. Flera gånger var den bollförarande MFF-arens närmaste spelare en annan MFF. Det hände många gånger nära Elfsborgs straffområde att tre fyra MFF-are nästan kom i vägen för varandra.

Att spelare som inte känner varandra ska behöva spela med så löjligt små marginaler gör att MFF sällan kommer till avslut. Det är enkelt att försvara när alla motståndarna samlas på en liten yta. Kan inte minnas att Tim Rönning får göra en enda kvalificerad räddning på någon av MFF:s två avslut på mål…

Ifall MFF spelade 3-5-2 eller 3-4-3 hade man fått en tydligare offensiv balans och alla spelare hade inte kommit in i motståndarna box i en liten klump, eller kluster, i mitten utan från olika utgångspunkter runt straffområdet. Viket hade tvingat motståndarna att spela bredare och på det viset ge MFF större ytor i boxen.

Jämfört med JDT vet jag naturligtvis inget om fotboll men jag kan också se att med stora tränare kommer mycket prestige. Det innebär att de inte överger sin strategi eller övertygelse bara för att det inte fungerar så bra. Varken JDT eller Rikard Norling är förmodligen beredda att ompröva sin taktik även om de borde göra det.

Mjällby kommer spela ungefär som Elfsborg men är mycket sämre och fegare framåt. Norrköping är för närvarande landets bästa omställningslag. Om Inte JDT löser problem med MFF kommer det bli ett nytt, pinsamt och förödande poängtapp nästa söndag.


About this entry