Målvaktsmoraliskt dilemma

Kan målvakter begå självmål? Jag väljer med vilje verbet begå och inte göra eftersom en målvakt alltid försöker rädda bollar medan utespelare kan sparka snett och vingt i en högst tillfällig och misslyckad passning/avleveringsroll bakåt, mot eget mål. Utespelare gör självmål, en målvakt begår självmål eftersom målet strider mot hans existentiella väsen.

Det måste till en extraordinär insats för att en målvakt ska begå självmord. När Karl-Johan Johnsson, den svenske landslagsmålvakten i danska FCK, i går gjorde officiellt självmål delar jag inte DBU:s tolkning.

Karl-Johan gör en grov felvärdering. Han hade kunnat boxa ut bollen eller tippa den över ribban men väljer att försöka hålla hörnan och den glider mellan handskarna och i nätet. Det är ett misslyckat försök att rädda. Hade han misslyckats att tippa bollen över ribban eller slängt bollen in i eget mål är jag enig men DBU men det gjorde han inte. Det bör också påpekas att hörnan kom till efter att Karl-Johan gjort en mycket kvalificerat dubbelräddning.


About this entry