Linus Hallenius och Paulinho

Ibland är Linus Hallenius en stjärna, ibland fullkomligt osynlig. Så har det varit i 10-12 år. I Gif Sundsvall var han lovande och andra gången en stjärna. Explosiv, bra spelförståelse och ett utpräglat målsinne. Faktiskt inte helt olik den yngre Paulinho som vann skytteligan i Häcken. Fast utan brassens egoism och bristande lagmoral. De två har dessutom exakt samma misslyckande i Hammarby. För Linus två gånger, plus en fullkomligt misslyckad säsong i Henrik Larssons Helsingborg. Jag följde honom både där och i Giffarna andra rundan – så vad beror det på att Linus lyckades eller misslyckas och hur kommer det gå i Norrköping?

Jag tror det uteslutande handlar om relationen till tränaren – om han får förtroende eller inte. Varken i HIF, andra vändan i Hammarby eller i Italien fick han inte det. I Giffarna fick han hur mycket som helst, plus alla bollar i världen. Linus var Giffarnas ende forward (förlåt Maic Sema) och spelet var uppbyggt kring honom och hans löpningar. Han verkar lyckats hygglig på Cypern. Det har säkert också att göra med att han blivit äldre, klokare, mer erfaren och kan acceptera tränarnas önskemål
på ett mer konstruktivt sätt.
Allt detta talar för en succé i Norrköping. Han kommer få bollarna, Norrköping skapar många målchanser, han har intelligenta medspelare. Jag kan se Linus snitta ett mål per match – förutsatt att han är vältränad och i form. Hans intelligens gör att han snabbt lär sig löpvägar och taijming – till skillnad ifrån t ex DMK som aldrig verkade lära sig det och alltid sprang fel utan boll.

Mot att Linus Hallenius gör 15 mål och förvandlar Norrköping från medalj- till guldlag är att Jens Gustafsson tidigare velat skola in anfallare väldigt långsamt. Jordan tvingades sitta på bänken första säsongen. Sead Haksabanovic tillbringade flera månader utanför startelvan. Om det berodde på att de var unga och hade svårare att lära sig lagets taktiska fundamenta vet jag inte. Vd jag vet är att de inte fick förtroende – en dålig match och de var tillbaka på bänken. Jag tror inte Jens kommer behandla Linus likadant men i fall han gör det så riskerar han att sabba det för Linus Hallenius så viktiga, ja helt avgörande självförtroendet.


About this entry