Axén, Blåvitt-HIF och Coronaeffekten

Hur många journalister ger sina intervjuoffer kamratliga daskar i ryggslutet efteråt?

Hur många journalister inleder en fråga ”jag vet precis hur det känns”?

Älskade Alexander Axéns analyser i VM 2018. Då fokuserade han på fotbollen och tränarnas taktik – det var ett självständigt och mycket givande baissande och haussande.

När Alexander har samma uppgift i dplay 2020 handlar det i första hand om att han och den tränare som ska granskas kommer undan så smärtfritt som möjligt. Axén är främst tränare, kollega och vän, även i sändning. Han verkar vara mest angelägen om att manifestera vänskapen med Poya Asbaghi och Rikard Norling. I bild. Det är visserligen ärligt men gör inte dplay speciellt trovärdigt.

Det var lustigt att det ena paret av dplay ansåg att resultatet var rättvist på grund av att ”båda lagen skapat fem chanser i den farliga zonen” medan Axén tyckte Blåvitt borde vunnit lätt.

Jag är med Axén här men tycker han borde utvecklat det faktum Jens Fjellström var inne på – hur ofta ett spelmässigt mycket underlägset lag får en sen kvittering och sedan är nära att ta alla tre poängen. Som IFK Norrköping nästan gjorde i måndags. Och att HIF kunde löpa mer och kvittera tack vare att man fick in fem nya fräscha ben – en Covid-19-poäng.

Att en stor välväxt forward får nicka omarkerad från 7 meter och inte ens får bollen på mål är pinsamt. Det är ett av tecknen på att dagens HIF fått gräva lite väl djupt för att få ihop en trupp – liksom alla förra säsongens avlönade stolpskott. Ett annat tecken på detta är den missade nick som gav Blåvitt målet. Samme spelare hade dessutom flera misslyckade som gav motståndarna målchanser. Visst – det är en ovan situation. Kan bara bli bättre nu! Resten av backlinjen klarade sig överraskande bra – kanske för att IFK Göteborg nog inte slog ett enda högt inlägg på hela matchen.

Apropå sena avgöranden den här Covid-19-säsongen: är det inte ovanligt många matcher som avgörs på tilläggstid eller åtminstone sista tio?

Ifall HIF är intresserade kan jag medieträna Olof Mellberg i utbyte mot sommarkort på Skånetrafiken och ett kommande säsongskort. Det är OK att han är butter och fåordig men de få ord han säger måste ha innehåll och värde – inte enbart upprepa klyschor. Det tjänar såväl HIF som Olofs tränarkarriär på. För att inte nämna dplay….


About this entry