Lägg speltiden på Sarr, Prica och andra talanger istället för Antonsson

Vad roligt det känns att vinna. Jag har inte upplevt många segrar den här allsvenska säsongen och den här kändes dessutom gedigen.

Bonke gjorde ett överraskande bra jobb. Kul. Alltför enbent för en innermittfältare men hans passningsspel med en touch var mindre dåligt idag. En liten men viktig detalj är att konstgrässpelare sällan möter bollen som på gräs utan den kommer så snabbt att de är vana att vänta på den. Där finns några tiondelar då en pressspelare kan besluta att ta ett steg fram och sno bollen. Det gjorde Bonke och MFF fantastiskt bra i 60 minuter.

Då kom MFF rättvända sista tredjedelen och var det Ola Toivonen och AC som fick den första passningen efter brytningen uppstod alltid farligheter. Det är två genuina klasspelare. Gör allt rätt, i exakt rätt tid. De får många motståndare att se ut som juniorer. Dessvärre får de också mindre lyckade medspelare att se klumpiga och otekniska ut. Jag tänker närmast på Antonsson och Kiese Thelin – faktiskt riktigt dåliga. Speciellt Antonsson gör nästan inget rätt – fast ganska OK avslut vid den första målchansen. Och det självklara passet till 1-0. Annars omständlig och ofarlig. Och då har jag inte nämnt försöket till hemjobb vid Östersunds reducering. Han är alltför dåligt för MFF eftersom han i princip inte visat hög klass sedan 2018. Och han har fått hur många chanser som helst, på flera olika positioner.

Samma låga betyg får IKT rättvänd. Han är inte vän med bollen, lite klumpig och osynkad. Kanske är det en inskolningsperiod men han har aldrig varit målfarlig på det sätt om utmärker en spelare med mål i DNA-uppsättningen. Samtidigt är han så bra felvänd att han ändå ska ha en plats i taighta matcher där det är viktigt att ett MFF med mycket mindre boll kan etablera spel på motståndarnas planhalva.

Anels glidtackling var helt underbar – ju fler lyckade högriskbrytningar ju bättre blir han. Det kommer komma misslyckaden med straff och utvisningar som följd mot mer erfarna motståndare men glidtacklingarna (smidigheten, den extremt långa benen, taijmingen och modet att göra något så riskfyllt) är egenskaper som är guld värda.

Lewicki börjar visa att han är just så bra mittback som jag skrivit i två års tid. När sedan MFF går över till en trebackslinje med Rasmus blir det ännu bättre. Det skulle göra Knudsen och Larsson arbetslösa men samtidigt ge MFF en kolossalt offensiv tyngd.

Blev också lycklig över att få se Amin Sarr. Bättre byggd än många av MFF:s unga, kortväxta, klena spelare. Bra löpsteg och kroppshållning med rak rygg (såg nästan ut som en 800 meterslöpare) relativt snabb men kanske inte så snabb så att det blir karriäravgörande. Vad jag gladdes mest över var hans spelsinne – att han slog flera intelligenta pass. Att han sen inte alltid löpte rätt och var ovan vid seniormotståndare är en annan sak. I Amin Sarr har MFF en framtida startspelare – i fall han själv vill. Kanske inte som forward (vet inget om hans målsinne) utan en spelare som kräver lite större ytor. Samtidigt vet vi att de största talangerna i MFF inte alltid blir stjärnor för att de lyssnar alltför mycket på vänner, rådgivare och agenter. Men Amin Sarr har förutsättningarna – han kommer få många fler chanser.


About this entry