Allsvensk ångest

Ingen tränare får sparken före transferfönstret om en vecka. Den resultatansvarige måste få chansen att förstärka där skador och misslyckanden skapat problem. Men sen…

Nu har redan Östersunds engelsman lämnat men eftersom han i mina ögon var seriens klart sämste tränare var det inte underligt. Dessutom i en klubb vars ekonomi är så fantasifull och drömsk att elitlicensen känns som ett halvdåligt skämt.

Sydsvenskans Max Wiman påstår aldrig något utan att först kollat med någon inne i MFF-organisationen. I halvlek mot Kalmar skrev han att både sportchef och tränare borde sparkas. Det betyder att det finns starka viljor inom MFF för en sådan amputation. Daniel Anderson ska naturligtvis vara kvar men JDT:s offensiva fotboll behöver en total makeover. Förslagsvis genom att sälja impotenta forwards och satsa på dels högre kvalité, dels unga oscoutade och att generellt flytta upp laget, ändra spelsystem.

Rikard Norlings utbrott i dplay efter Varbergsmatchen handlade inte om det offensiva spelet. Problemen är, som jag skrev i förra veckan, defensiven. Att Norling och Axén var överens om motsatsen var ”falskt”. Jo, även AIK är impotenta och tar enbart en pinne tack vare Stojan Lukics bjudning men det fundamentala felet är försvaret. De lovande men naiva ungdomarna, bristen på förtroende mellan lagdelarna och delvis på bristen på bra defensiva spelare. Rikard sitter löst – det var likadant förra gången han fick sparken från AIK – då var jag i vägen för hårtorken, efter en pinne på Vångavallen. Rikard blir så, i desperation över att teori och praktik inte alltid vill fungera.

Av de två övriga 08-tränarna tror jag Stefan Billborn sitter sämst till. Istället för att köpa en bra mittback lades pengarna på en bedagad, gammal halvskada brasse och före detta målkung. Där är det stora problemet och det är knappast Billborns fel.

I övrigt ser jag inga tränare som behöver vara oroliga – det är svångrem som gäller, man vill inte sparka och få en ny utgiftspost. De ända akut oroliga bör vara Jens Gustafsson och Jimmy Thelin vars lag snart kommer börja tappa riktigt många poäng. Men de har redan så många. I Elfborgs fall är det ren skär tur. Det vänder.


About this entry