Publikallsvenskan (på bänken och på läktaren)

Det är storstadslagen som har mest publik och det är även storstadslagen som är sämsta år 2020 efter tio omgångar – i jämförelse med förra året. Blir spännande att se ifall den trenden står sig.
Stockholmslagen tar 32% färre poäng än vid samma tid ifjol (AIK -40%), Göteborgslagen 26% färre och Skånelagen 10% färre. Övriga lag tar 24% poäng fler.

Den andra signifika saken för säsongen är en bred/smal trupp och skador. Att ingen av Jocke Perssons spelare startat alla matcher säger inte så mycket – det gör däremot att han använt hela 23 stycken. Allra flest, HIF med 25. Mest anmärkningsvärt, och hoppfullt i ett allmänallsvenskt perspektiv, är att Peking roterat absolut minst – det är ungefär samma åskådare på bänken, match efter match. I teorin kommer därför inte serieledarna vara lika överlägsna resten av säsongen.

Samtidigt öppnar transferfönstret på onsdag och det kan radikalt förändra förutsättningarna. Men en siffra är exceptionell, ja säkert unik. Att ett inte nyuppflyttat lag har 11 debutanter på tio omgångar.

IFK Norrköping 8 fasta startspelare + 2 allsvenska debutanter
IF Elfsborg 5+4
IK Sirius 5+5
Östersunds FK 5+1
BK Häcken 4+4
Kalmar FF 3+1
Mjällby AIF 3+9
Djurgårdens IF 3+1
IFK Göteborg 3+2
Örebro SK 2+6
Malmö FF 2+1
AIK 1+6
Hammarby IF 1+3
Falkenbergs FF 1+6
Helsingborgs IF 1+11
Varbergs BoIS 0+16
(Källla: Sv. fotbollshistoriker och statistiker)


About this entry