En pinsam poäng kan bli guld värd

Det känns inte så men det kan vara sådana här matcher som avgör allsvenskan, till Norrköpings fördel.

Man gör en skitmatch på alla sätt men tar ändå en poäng borta

• När man är i en djup formsvacka
• När man halva laget går på fälgarna av trötthet
• När man ligger under 2-0 i paus
• När man tvingas rasta spelare som håller tveksam allsvensk klass

Mindre bra att släppa in tre mål mot seriens klart sämsta lag med bud på både fyra och fem. Ett lag som i sin tur borde släppt in fem eller sex i förra omgången.

För det var inte bara blött och blåsigt på bortaplan i en gudsförgäten håla inför öde läktare – det var en dålig, spännande fotbollsmatch också, en riktig TV-match. IFK tog sig samman. De kvitterade, de vet att de kan ta sig ur underlägen, framförallt på bortaplan. Som lag är de starkare mentalt idag än före Falkenberg.

Första halvlek var dock pinsam. IFK ställde upp sig 2-6-2 med boll och sedan stod man där. Stod stilla, stilla och skulle passa en boll längs marken som var ovillig att röra sig i vätan. Ishaq sprang, fast alltid fel. Castengren tog rollen som rundningsmärke för andra matchen i rad.

Jag är förvånad över att Totte Nyman fick starta – jag hade sparat honom hemma mot Varberg och låtit Almqvist springa sönder motståndarna. För att spela idag, före det relativt jättelånga speluppehållet på drygt en vecka. Det är så uppenbart att Totte är ”övertrött”. Han är inte alls så delaktig i spelet som tidigare. Han förlorar närkamper och siktet är dunkelt. Lite piggare idag och han kanske kunde avgjort. Nu blev det istället tre misstag i hemmaförsvaret som gav en poäng. Det borde varit noll. Men Jens värderade Varberg hemma som en svårare motståndare än Falkenberg på västkusten. Därför startade han idag. Vi får se vilka konsekvenserna blir till hösten.

Ändå såg Norrköping ut som segrare efter kvitteringen. Trots det gav man hemmalaget dubbla segerchanser varav den andra satt – när inbytarna inte orkade/ville ta hemjobbet. Lika onödigt var 1-0. Ishaq zonar. Sedan går man iväg upp och ställer sig vid deras 12:a. När sedan motståndaren förflyttar sig står Ishaq kvar och visslar, på fel ställe. Han börjar jogga mot 12:an först när denne får skottchans, vilket blir 1-0. Inte heller Binaku var lyckad. Tvärtom. Till och med Dagerståhl var dålig. Ingen kan lasta Isak för målen men han har tidigare i år tagit många liknande låga avslut genom fotparader. Till och med straffen var dålig men den går in för att den är så hård. Kunde lika gärna gått rakt ut eller rakt upp eller rakt åt helvete. Nu blir det en felstuds på Norings handleder och en liten sketen blöt poäng som kan bli avgörande.

Vi får se vad en veckas vila kan ge. Man ska inte räkna med att Hallenius går rakt in och tar Tottes roll – de är väldigt olika spelartyper men de har åldern och smartheten gemensam. Sedan har jag ingen aning om vad Hallenius befinner sig i förhållande till matchform. Till 90 minuter och när han kommer börja göra de 15 mål jag vet att han gör. Normalt sett. Om han är som i Sundsvall och inte som i Helsingborg, Hammarby, Genua med flera.


About this entry