Mål i sista sekunden

Aldrig har det gjorts så många avgörande mål på sista sparken i allsvenskan. Norrköping har ofta varit inblandade. För Helsingborg är det normalen. För fjärde gången på fem matcher skedde avgörandet på tilläggstid, ja i sista minuten, med sista sparken. I går fick också Östersund en högst oförtjänt kvittering med sista sparken efter att Varbergsspelarna lyckats missa två, tre givna mål och sedan tappar två poäng genom att en ung inhoppare plötsligt gör en vansinnig bakåtnick på mittplan varefter Fritzon driver bollen skjuter med vänsterfoten utanför från halvdåligt läge men bollen tar på ett försvarsben och curlar otroligt in vid bortre stolpen. Till och med Roberto Carlos hade häpnat.

Upprinnelsen till Hammarbys kvittering på Olympia var mer förutsägbar: en hög boll mot den nicktraumatiserade Adam Eriksson vilken naturligtvis varken hoppade, nickade eller tog bort sin spelare – så kunde nicken nå en offsidestående Ludwigson.

Skrev för en dryg vecka sedan att jag finner det absurt att HIF tycker att några halvbra inlägg och ivrigt kutande upp och ned för vänsterkanten balanserar det faktum att laget redan släppt in fyra, eller fem mål efter att Adam Eriksson inte vågat nicka. Känns inte som allsvensk kvalité, har inte gjort det de senaste åren heller. Men som motsträvig HIF-supporter får man acceptera faktum. Adam Erikssons rädsla för nickdueller kostar minst 10-12 poäng per säsong.

Så varför alla sena avgöranden just den här säsongen?

Förmodligen för att lagen byter många spelare. Det innebär att du tillför offensivt löpande i överraskande stor utsträckning. Många matcher har ändrat karaktär med tre, fyra friska par ben på en gång. Framförallt innebär de många bytena att förvaret blir mer oorganiserat med många unga, oerfarna spelare som vid fasta situationer hoppas att de mer erfarna fixar det. Vilket de sällan gör eftersom ett lag som forcerar försöker finna de svaga, fega och rädda spelarna – de som går undan. Av ålder, oerfarenhet eller brist på mental offervilja. En annan detalj som stödjer teorin – två målvakter har avgjort veckan efter varandra. Innan Lindegaard nickskarvade in kvitteringen så kom senaste målvaktsmålet säsongen 2088 – Örebros Richard Rasmussen mot Malmö FF.

Alltså kommer allsvenska matcher fortsätta leva även på tilläggstid. Ge aldrig upp, inte ens där framför skärmen!


About this entry