Den huvudlösa fotbollen

Boxare får gärna slå ihjäl varandra bara de inte träffar under bältet. Könet är viktigare än hjärnan. Fotbollsspelare värdesätter fötterna högre än huvudet – är det så himla mycket smartare?

Ifall en försvarare sparkar en felvänd forward på benen blir det frispark, ofta varning om sparken blir farlig. Oavsett intention. Numera ska domaren enbart se till resultatet, oavsett om det är sparkar, armbågar, händer. Eller bollar som träffar fria, okontrollerade armar.

Så om stämplingar och hårda tacklingar ger gult kort – hur kan man nicka någon i bakhuvudet, kanske skada en motståndare för livet och ändå blir det inte ens frispark?

Det är som om huvudet var undantaget regeln om skador och bestraffningar.

I går såg jag Norrköpings Totte Nyman bli nickad i bakhuvudet redan efter några sekunder. Samma lags Lauritsen förlorade en nickduell som också resulterade i att två spelare låg ned eller satte sig på huk och höll huvudet i händerna. Jag tycker det är läskigt.

Att nicka någon annan i huvudet åstadkommer skador på hjärnan – kanske inte alltid så stora och livshotande men idrottsvärlden börjar trots allt få upp ögonen för huvudskador. Mjällbys nye reservmålvakt hade huvudskydd. Antingen får alla spela med huvudskydd eller så får svensk fotboll börja markera mot huvudlöst spel. Innan det är alltför sent.


About this entry