I huvudet på Olof Mellberg

I kväll spelar Helsingborgs IF säsongens största match. Tränaren Olof Mellberg sitter på läktaren. Han valde att ta ett rött kort i omgången före Skånederbyt.

I stort tycker jag den förre landslagsbacken gjort ett bra jobb i HIF. Han har matchat rätt spelare i en ytterst tunn och skadechockad trupp. HIF har det tufft men de kämpar med framgång i enpoängs-tempo. Utan tvekan behöver de sin tränare mot Malmö FF – varför är han inte där?

HIF var utspelade mot Hammarby men ledde 1-0 efter cirka en tvåtredjedelar av matchen. Så dömer allsvenskan yngste, men mest lovande domare en felaktig frispark på mittplan. Mot HIF. Frustrerande men en petitess. Fast inte för Mellberg.

Normalt träffas tolkningsträtande domare och tränare vid linjen. De gestikulerar en stund och så klappar tränaren domaren i ryggen och ser lite symboliskt skamsen ut.

Olof Mellberg är så upprörd att domaren Adam Ladebäck tvingas gå ut till bänken där Mellberg sitter ihopkrupen: trumpen och förbannad med stoisk stirrande blick. Domaren sätter sig på huk bredvid och jag överraskas av att han i gult är så försiktig. 28-åringen från Gotland vill inte stå och läxa upp den före detta stjärnan. Det är överraskande ödmjukt och klokt. Men inte tillräckligt. Efter att domaren pratat ett kort stund och förklarat domslutet reser han sig upp, tar några steg tillbaka och visar det gula kortet. Så vänder han sig om och går mot planen men tvingas omedelbart vända och halar då fram det röda. Utan kommentarer.

Jag förmodar att Olof Mellberg tyckte att han bäst hjälpte laget i matchen i söndags, och hjälpte klubben i jobbet genom att säga något förolämpande till den unge domaren.

När jag såg honom före samtalet, och efter det röda, så slår det mig att den här ihopbitna, bittra anletet – det är det enda jag sett. Jag har aldrig sett Olof Mellberg le. Inte i dplay, inte när han tränade Fremad Amager, aldrig.

Olof Mellbergs inledde karriären med att ta upp BP två divisioner för att sedan hoppa av under märkliga omständigheter. Hans jobb i HIF gör att jag tror han har en kan bli en mycket bra fotbollstränare man han behöver hjälp. Och då tänker jag inte på någon tillförordnad stuntman-tränare som får förklara förlusten i kväll.


About this entry