Ett bra derby

Jag brukar må dåligt när mina två svenska favoritlag möts. Jag är helt tillfreds med 4-1 i Malmö. Fick t o m lite känslor på plan, mellan vänner. DET är professionellt.

Dels för att HIF emellanåt visade tecken på bra, snabbt omställningsspel. Dels för att HIF med några undantag har ett bra lag som mycket väl kan ta en plats strax under mitten av tabellen. Det låter inkonsekvent men jag tycker 1-4 bekräftar att HIF är på rätt väg.

19-årige Assad al Hamlawi har egenskaper som andra fotbollsspelare kunnat mörda för – som den explosivitet vilken ger honom både snabbhet på korta avstånd men också spänst att vinna varje nickduell med Anel. Varken eller den ganske identiske Amin Sarr är mycket underhållande att se. De kommer tillföra svensk fotboll mycket av just det som saknas. Får de utvecklas i lugn och ro, spela i allsvenskan tills de nåt januarilandslaget kommer de även lyckas i Europa.

Jämför gärna med Timossi som stack så fort han kunde och helt stannat av i sin utveckling det år han varit borta. Svårt att säga vad Bayern gjort fel men visst hade Timossis karriär mått bättre av allsvenskan och inte bayersk ungdomsfotboll.

Lägg till Gigovic och Max Svensson och plötsligt hade HIF haft nåt riktigt stort på gång – i fall de haft råd att behålla dem….

MFF vann mycket rättvis. Det glädjer mig också. De verkar vara i form – gör att jag finner cupförlusten än märkligare. Jag såg inte matchen och kan alltså inte förklara men visst är den här veckan MFF två klasser bättre än Blåvitt.

Kul att Brorsson fick göra mål. Jag tror han är den idealiske femte mittbacken. Han kommer inte få spela mer än någon enstaka match men han är nöjd med att slippa Esbjerg och tjäna en bra slant i Malmö. En bättre, och ickmalmeitisk, mittback hade aldrig gått med på att sitta i en så lång ”telefonkö” (på bänken en hel säsong).

Måste nämna domare Ekberg. Jag har kritiserat honom tidigare i år och måste tyvärr göra det igen. Det är två svaga straffar (den HIF får är inte straff ö h t) men det är OK så länge det jämnade ut sig. Dessutom två bra strafftagare – det var länge man såg det i en MFF-match…

Vad jag inte förstår är…
…när nu Randrup får varning för att ha hållt fast IKT, varför får inte Rakip varning för att puttat omkull van det Hurk?

…Bachirou borde fått gult när han snurrades upp av Max Svensson. Den klara felaktigheten måste det fördelade lagets lagkapten få påtala utan att det blir varning. Assisterande måste ha missat den – när Olsson påpekar det borde han reagera och inte att han gjort fel – inte känns sig kränkt och kräva gult. Varningen borde tas bort – domartrion måste acceptera att de ibland gör fel som spelarna kommer påtala. Då ska de ha så pass mycket ”cujones” att de kan erkänna ett fel och att en irriterad spelarens klagan är berättigad.


About this entry