Vad är ett självmål?

Om Förbundets nya definition gäller kommer vi ha flera självmål i varje omgång. Men man kan också definiera ”självmål” som ett fotbollförbund som inte kan tillsätta funktionärer som förstår fotbollens grundläggande principer.

Upprinnelsen är Östersunds två mål i går. Ett misslyckat försök till räddning på mållinjen och en block på ett skott som får annorlunda bana.

Båda avsluten är på mål, Nebiyou Perrys dessutom väldigt vackert. Enligt den anonyme funktionär från SvFF som bestämmer räcker det med att bollen touchar en motståndare före den passerar mållinjen för att vara självmål.

Det är en absurd definitionen. Jag tror jag sett 20-25 mål i årets allsvensvenska som först touchat ett ben, annat i en block e t c. Räknar vi även målvakten så tror jag cirka ¼ av alla allsvenska mål varit självmål.

Spanien definierar självmål som ett avslut vilket inte var mot mål men ändå går in. Det räcker så.

Noterar att ingen av alla dplays experter och kommentatorer ifrågasatte ”självmålen”.

Ge Perry hans mål!

PS Det verkar nu på morgonen som om förbundet ändrat sig över natten och tagit bort självmålen. Faktum kvarstår dock – vilka krav ställer förbundet, allsvenskan och svensk fotboll på sina officiella funktionärer? Under alla omständigheter verkar de har stora problem med att fotbollens elementära principer som att räkna målchanser, placera rätt spelare på rätt position e t c.


About this entry