Fördel bortaplan (allsvenskans sensationella statistik)

Det känns som om de spelar hemma, men är borta. Djurgården lottades borta i CL-kvalet. En fördel. Jo, det är en resa extra men det psykologiska övertaget är gigantiskt. Ferenvacos spelar sällan inför öde läktare – de saknar sin publik, saknar stödet. Allt är det samma men ändå helt annorlunda och lite ”läktarläskigt”. Djurgården är bortalaget som har samma förutsättningar men växer mentalt med vetskapen att motståndarna är försvagade, hemlösa.

Covid-19 har ställt statistiken och hemmafavör på huvudet. Ju större publik, desto mer stöd har klubbarna tappat mentalt. Det gynnar Häcken. Och Sirius. Och Varberg medan Hammarby blöder mest, både ekonomiskt och själsligt.

Så här ser fördelningen av resultat ut de senaste tre omgångarna i allsvenskan:
2-3-3 med hemmasegrar för MFF och Häcken
1-5-2 Djurgården
1-5-2 Hammarby
Alltså 4-13-7

Häpnadsväckande!

I EPL blev siffrorna i procent så här
Med fans: 35-41-23
Utan fans: 48-19-33

I La Liga:
Med fans: 36-45-19
Utan fans: 42-30-28

Jag tror förklaringen är att många lag inte hade något att spela för under coronatiden. Segerbonus är höga för bortasegrar så alla bortalag gick för seger, mot ett hemmalag som inte fick extra pengar för oavgjort. Alltså satsade även de på seger eller inget.

I Erste Bundesliga:
Med fans: 33-40-27
Utan fans: 32-23-45

Varför Sverige skiljer sig så väsentligt tror jag är för att matcherna gäller så mycket i början av säsongen. Ifall man tar tre omgångar i oktoberallsvenskan är fördelnngen mer som i de europeiska storligorna.

Så i nästa omgång? Nja då tror jag både Häcken, Djurgården och Helsingborg är bra chansningar på hemmaplan.


About this entry