”Måstematcher”

Inte ens halva allsvenskan har spelats och ändå är serien redan proppfull av matcher som bara måste vinnas. Av alla lag. Alexander Axén stod före Helsingborg-Norrköping och förklarade med resterna av sin forna auktoritet att bortalaget ”måste vinna för att ha chans på medalj” medan jumbon HIF var ”tvingade att börja vinna” för att stanna i allsvenskan. ”Axén-allsvenskan” har i princip endast innehållit måstematcher sedan sjätte, sjunde omgången.

När så Jens Fjellström förklarar att söndagens spelmässigt tämligen mediokra stockholmsderby var ”magiskt” är det lätt att välja kvartsfinalen i Europaleague istället.

Dplays allsvenska marknadsförare försöker framstå som journalister. Ibland gör de det. Jag har sett korta intressanta intervjuer med den 17-åringe islänningen i Peking och i går HIF:s materialförvaltare. Jens ”Wallraffande” nära Jens Gustafssons mun var också ett bra, roligt grepp men generellt har dplay tagit över de sämsta från 1900-talets sportjournalistik – de ständiga överdrifterna.

En riktigt journalist hade kunnat be Axén att hushålla med överdrifterna för ganska snabbt kommer tittarna tröttna och han blir för varje måstematch allt mindre trovärdig.
Oavsett vad han säger.

Rent logiskt är det ett självmordsuppdrag. Att haussa allsvenskan när det samtidigt spelas massor av bättre fotboll överallt fungerar inte. Förra säsongen förklarade Axén att många av allsvenskan spelare var av hög internationell klass. Det var bara en tidsfråga innan de verkligt stora CL-klubbarna skulle rycka i Tankovic, Buya-Turay, Holmberg, Antonsson med flera. I år ska allsvenskan istället säljas med ”måstematcher”.

I mina ögon är Axén en expert på gränsen att förvandlas till en parodi på sig själv. Ge honom ytterligare några omgångar så är metamorfosen fulländad och medieclownen står där med skägget i brevlådan (och bara ”måste” ta sig loss…). När sedan lagen de sista omgångarna verkligen spelar matcher som framstår som ”tvångsmässiga” kommer ingen längre lyssna på Alexander Axén. Det är så det fungerar, även i dplay. Åtminstone för oss tittare. Kanske fungerar det bättre för spelare i Örebro och Gais omklädningsrum men även de måste ju till slut ha tröttnat och stängt öronen.

Det borde sitta en producent eller redaktör ansvarig för miljardsatsningen och lära Axén, Fjellström och alla de andra något om språk och trovärdighet, gärna även få medarbetarna att tänka över vilka begrepp de använder, vad de säger och varför. Kanske be de före detta spelarna att inte använda familjära förnamn på sina vänner på plan när de ska framstå som objektiva. Kanske till och med uppmärksamma dplay på att de det inte är en långsiktigt logisk investering att alltid förstå och rättfärdiga alla domslut: att domardiplomati som främsta prio ger ett löjligt, okunnigt skimmer kring deras relativa expertis. Det är dålig TV på randen till trivialitet.

Uppträd som journalister och inte marknadsförare så går det bättre. Och tittarna blir fler. För alternativet, en Säsong 2 med samma clownmässiga måstestrategi, blir bara alltför mycket.


About this entry