Jesper Karlsson och rabonan 2.0

Dagens Nyheter har i dagens Sthlmsupplaga rubriken ” Elfsborgsanfallarens galna målsvit intakt”.

Låt oss säga att det går 100 hammarbysupportrar på varje elfsborgsläsare av den pappersupplagan. Låt oss säga att det är sommar och DN till och med fick trycka TT:s rikstext som just kör den vulgärpopulistiska vinkeln.

Hammarby återföll i sin ineffektivitet och labila försvar. Elfsborg har överpresterat ganska länge nu. Jag tycker Simon Strand, och hans tredje utvisning är mer spännande än Jesper Karlssons i och för sig snygga mål. Och att Tim Rönning var väldigt passiv på frisparksmålet.

I den här texten är jag lite överdrivet taskig mot Jesper Karlsson. Varför? Vad retar jag mig på?

Över huvudtaget misstror jag spelare som gör en ”rabona” i första halvlek i en tävlingsmatch. Som Jesper tidigare i veckan gjorde mot Falkenberg, sin gamla klubb. Det är hånfult och hör inte hemma arbetskollegor emellan. Jag tycker det säger en hel del om ens karaktär, eller snarare brist på det. Så kollar jag och märker att de två andra kända för rabona i allsvenskan är Astrit Ajdarevic och Andres Vasquez. Jag tycker det bekräftar min teori om Jesper Karlsson – ytterligare ett offer på den dåliga fotbollsjournalistikens altare.
Läser sedan en intervju med den kloke retorikern, och högerbacken Johan Larsson. Han säger på Svenska fans om sin lagkamrats plötsliga hausse efter två närmast värdelösa säsonger: ”Han är inte dum, det är inte det.”

Tyvärr får det en att misstänka att han är just det, dum. Eller är Jesper Karlsson bara lite väl naiv och… omogen?

I en annan text kör Fotbollskanalen på att Jesper har exploderat i sommar och ”kan komma att säljas”
Ð Jag vet inte, svarar 22-åringen till Fotbollskanalen”.
Ð
Det är alltså den här typen av journalistik som Jesper genererar. Jag vet inte varför just det infantila och okunniga är det som är motorn i mycket av svensk fotbollsjournalistik. Hade väl inte behövt vara så här, egentligen. Det vore naturligtvis jätteroligt i fall Jesper Karlsson blir en stor framgångsrik fotbollsspelare – jag tror bara inte han blir det. Mer än i svensk media. Och det finns många andra tekniska Elfsborgare som tokhaussats, haft alltför bråttom att lämna Borås och sedan har karriären bara blivit brus. Hoppas Jesper håller sig till Johan ett tag – han har mycket att lära av högerbacken.


About this entry