Målvakter och svagheter

Tränare brukar inte vara så tydliga och öppenhjärtliga. Det är en orsak till att jag tycker väldigt mycket bättre om Marcus Lantz som tränare än som spelare.

I går sa Mjällbytränaren i dplay att de naturligtvis pratat om Marko Johanssons svagheter. Marko var MFF-lånet som började på bänken, tog startplatsen i tredje omgången och behöll den sedan tills han ville tillbaka till Malmö för drygt två veckor sedan.

Kanske tyckte de att han svek. Hämnden var i alla fall omedelbar, och välformulerad. Inget moraliskt fel att hans gamla klubb utnyttjar kunskaper om Markus svagheter. Det är bara det att allting blir så uppenbart, det är nästan lite taskigt och definitivt lite tragiskt att se en målvakt så naken, så blottad sina hemligheter.

Samtidigt har Marko stor potential. Jag har skrivit om honom både i TFF och Gais, och Mjällby men dessvärre är de få samma negativa sakerna nu samma som då. Med andra ord finns det en del att arbeta med. Kanske borde han studera Isak Pettersson som trots en ganska klen fysik förmår att dominera i höjden. Att göra det med beslutsamhet och stor pondus. Trots längden.

1. Alla hårda bollar i höjden nära målet. På frisparken fick vi se konsekvenserna. Visst är där en liten touch men inte tillräcklig för att Marko ska vifta i luften.
2. Var alla avsluten till höger om Marko en tillfällighet?
Det är inte lätt att ersätta seriens bästa målvakt – är Marko tillräckligt ödmjuk kan han göra det i många allsvenska matcher och lyckligtvis blir det inte fler möten mot Mjällby. Den här säsongen.

Nu tar unga, kortväxta målvakter sällan plats. Vilket ofta äldre och stora gör. På gott och ont. Falkenberg kunde gjort ett par två, tre mål ytterligare på AIK men det enda de gjorde kom tack vare/ på grund av att den 28-årige och 199 cm långe dansken Jakob Haugaard gav sig ut och skulle försöka boxa en boll som absolut inte var farlig. Varför han gjorde det var troligtvis för han tyckte hans uteförsvarare är alltför unga och oerfarna, att de behöver hjälp. Jakobs tanke var nog rätt men konsekvensen, en sen, dåligt taijmad utrusning plus som följd av det en teknik undermålig boxning var fel.

Nu, idag, har AIK äntligen värvat en ny, rutinerad närkampsstark mittback. Det var på tiden.


About this entry