Är Barçatränaren Xavi blott en dröm?

”Tintin” Koeman har just blivit ny tränare i FC Barcelona. Den främsta förklaringen är inte hans egna meriter utan att Xavi för andra gången sagt ”pass”. Alltså måste vi fråga oss – har Xavi den mentala styrkan, har han ”los cojones” för  jobbet? När han inte gör det nu, åtta månader efter förra gången, vad är det han väntar på? Vad är det för erfarenhet han tycker sig sakna och exakt vad gör han nu för att skaffa sig den i Qatar?

 

Jag kommer genast att tänka på den som nu förhoppningsvis tar plats i tränarstaben. Han som i slutet av sin spelarkarriär att han aldrig i livet skulle bli tränare. Så det dröjde två säsonger och sedan satt han där på bänken. Nja, Henrik Larsson stod ofta upp och kunde inte dölja hur irriterad, frustrerad och lätt vresig han var för att spelarna inte gjorde som han sa. ”Henke” kunde inte motstå giftet även om hans karriär som huvudtränare misslyckats. Och nu är han tillbaka igen (som Ansu Fatis personlige tränare?) men vem skulle tacka nej till att bli asstränare i Barça, förutom Xavi?

 

Kanske är det tvärtom med den lågmälda, ödmjuka lille katalanen. Hans inser nu efter fyra år i sin väldigt avlägsna arabiska ”läroårsexil” att han inte vill gå igenom det som en Barçatränare tvingas uppleva. Först Valverde, sedan Quique Setien. Och Eric Abidal, den av många så omtyckta, fruktade och förbannade Abidal.

 

Koeman har fått sparken från många klubbar. Han har i princip endast lyckats i Holland (jag minns han gjorde ett fantastiskt jobb i Vitesse för 17 år sedan). Jo, han gjorde även ett bra jobb i Southampton, framförallt var det han som köpte Mané för 15 M € och Van Dijk för 13 M € innan de såldes vidare till Liverpool. Själv drog han efter, till Everton. Där gjorde han snabb succé, fick köpa sommarspelare för rekordsummor men till hösten stämde inget alls. Everton investerande som en topp fyraklubb och låg 18:e när han fick sparken. Men taktiskt sätt – kommer han att förändra Barça? Har 57-åringen några fräscha idéeer? 61-årige interrimtränare Setien hade inte det.

 

Tintin beskrivs som en blandning av Van Gaals pragmatism och Cruyffs ultraliberalism. Är det rätt kommer han omgående att sälja Dembelé och köpa en tung center och nickspecialist, typ Harry Kane. Liksom en snabb mittback.  Och så naturligtvis Donny van de Beek från Ajax. En yngre central mittfältskopia av den Ajaxspelare som Koeman köpte och gick ”all in” på i Everton, Davy Klaassen.

 

Det finns även en påtaglig risk för att Koeman kommer använda tabellen som alibi för en poängvinnande speltid som Camp Nou föraktar. Att han likt Zidane vinner La Liga med ett spel som supportrarna helst vill glömma.

 

Kanske blir Xavi den perfekte tränaren alla nostalgiska culés kommer drömma om, tvingas drömma om, fortsätta drömma om. Eller så väntar han bara på att den nuvarande presidenten ska förlora valet i mars. Till antingen Font eller Laporta. Men då kan det vara alltför sent.

 

 

 


About this entry