Sveriges mest (och minst) framgångsrike fotbollstränare

Det enda HIF- och MFF –supportrar har gemensamt är väl att det tycker Henrik Larsson är Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna. I alla fall har han vunnit Champions League, och blivit Ghod i östra Glasgow.

Nu har han krönt karriären genom att bli anfallstränare i FC Barcelona och ska lära Messi ett eller annat. Annars har inte tränarkarriären varit spikrak. Den började med tre säsonger i Landskrona Bois där det trots seriens mest rutinerade, och dyraste, trupp och total makt blev placeringarna 9,9 och 7. Han klarade Falkenberg kvar i allsvenskan och tränade så HIF i två omgångar. I allsvenskan. Den sista varande bara en månad, den första slutade med att HIF degraderades. Jag undrar om någon allsvensk tränare har ett så dystert facit: idel minusvarianter och botten eller nära-bottenplaceringar i allsvenskan under fyra säsonger. Och sjua med Bois i Superettan som karriärens allra bästa placering. Har en svensk elittränare någonsin haft en lägre högstanivå?


About this entry