Neuers bandyparader avgjorde

Det mest märkliga var inte de tomma läktarna eller att inga av de senaste 20 årens dominerande länder var på plats. Det närmast faktaresistenta faktum var att CL-finalens alla dåliga domsluten. Inte enbart domaren fattade flera sekundsnabba, helt felaktiga beslut – även VAR snabbgranskade straffsituationen i slutet av första och bestämde snabbt att det inte var straff.

Klart det var straff. Du kan inte lägga handen och axeln och dra ned och hålla tillbaka en bollförarande motståndare fem, sex meter från mål. Möjligtvis en lite tveksam ”köttochblod-straff” men en definitiv VAR-dom!

Inte enbart Bayern drabbades, Mbappé blev också offer för ett par konstiga former av partiell blindhet, men Bayern drabbades mest, och allvarligast.

Om inte annat därför är de värdiga vinnare.

Förutom första kvarten i andra var det en bra match med många vackra individuella prestationer. Chansmässigt ganska jämnt med två huvudpersoner, eller tre. Bayerns vänstersida med Davies och Colman var
härlig – offensivt.

Bayern spelade upp alla bollar från Neuer på höger och crossade sedan till en total övergiven vänster planhalva. Defensivt dubblade de ständigt på Neymar – denna fantastiske fotbollsspelare och odräglige människa. Jag er riktigt glad att han inte fick vinna – unnar faktiskt inte honom några titlar över huvud taget. Ju längre matchen led, desto mer försökte han fuska på fotbollskonstens bekostnad.

Jag är förvånad över att PSG insisterade på att alltid anfall på den kanten. De farligheter och bolltapp Bayern gjorde sig skyldiga till, Davies tidiga gula: allt pekade på att det var där de skulle sätta in stöten och ändå kom de ständigt till vänster. Tyckte det var ett av de taktiska felen som fällde avgörande.

Det andra avgörandet var Neuer – hans comeback på målvaktstronen. Han fick grymt bra betalt för sin bandyinspirerade blockteknik. Det vill säga att släpa med bortre benet, längs gräset. Två direkta frilägen räddade han så med höger häl och så den tidiga blockeringen med vänsterfoten, andra delen av en dubbelräddning. Underbart!

Det tenderade också att bli en final med himmelsk rättvisa gånger två.

1. Colman, den av PSG ratade för att de har UEFA-sanktionerad stor plånbok nog att ha råd att köpa talanger och inte förmå se deras potential.

2. Champions League-matcher i mitten av mars var en bidragande orsak till smittspridningen av Corona i Italien, Spanien och England. Länder vars klubbar totalt dominerat turneringen sedan Tapie och Kohl fyllde hedersläktarna. Med en sjuk logik möttes alltså ett lag från Frankrike, nästan utan fransmän och ett tyskt lag i finalen – det större västerland med minst antal döda i Corona vann.


About this entry