Camp Nou och Vita Huset: två hyresgäster i väntan på vräkning

Barça hade inte förlorat en enda match sedan CL-finalen 2019. Tills Fridolina Rolfö i går kväll satte punkt för det värsta året i klubbens historia på lång, lång tid. En ny CL-final hade dock inte mildrat smärtan av nyheten om Messis skilsmässa. Obesegrade i 15 månader är ingen riktig framgång det här hemska Coronaåret. Fast den katastrofala säsongen är främst herrarnas fel. Speciellt president Bartomeus fel.

Han var en simpel vicepresident som fick makten och inte kunnat bruka den. Han har lagt miljarder på spelare så dåliga att de lånats ut. Sparkat tränare som vunnit och anställt andra tränare som inte haft kunnandet att förändra. Med andra ord kaos. Därför ska inte 8-2 övervärderas. Man City och Andreas Isaksson släppte in 8 mot Sunderland för tolv år sedan. Det gjorde det för att spela ville visa sitt missnöje med att ägarna sparkat Svennis.

Situationen liknar den i Vita Huset. Trumps vanstyre har kostar hundratusentals amerikaner livet. Liv av kött och blod. Nu skall han motvillig nomineras av ett parti som inte tror på honom men saknar alternativ. Framförallt på ett konvent som endast existerar på nätet. Vad vi bevittnar i världens största demokrati är att råttorna lämnar skeppet. De som nu flyr under olika former markerar revir och hoppas kunna återta makten vid presidentvalet 2024. Valet i november är redan förlorat men Trump har tagit ämbetet som gisslan.

Valet av president i FC Barcelona hålls i mars 2021. Det är redan förlorat. Font och gamle presidenten Laporta lär vinna, om nu Bartomeu ens sitter kvar. Font har sagt att han kommer sparka Koeman, oavsett vad som händer för det är Xavi som ska träna klubben. Ungefär likadant resonerar Messi. Han vill arbetsbefriats. I fall han tvingas vara kvar kommer han att sjukskriva sig. Pique med flera har ställt sina platser/positioner till förfogande. Nästan alla utom Ronald Koeman och Henke Larsson vill att Bartomeu omedelbart avgår. De två utgör en slags oerhört välbetalda gisslan – nostalgikicken som tillfälligt ska lugna medlemmarna. Deras arbetsvillkor är inte perfekta. Sitter Bartomeu trots allt kvar kan endast en obesegrad matchsvit fram till mars rädda presidenten anseende men makten har han redan förlorad.

Jag skriver ”trots allt” för jag har svårt att se vad han har att vinna på att förlora i mars, efter sex månader av protester och missnöjesyttringar på planen, på läktarna och över allt annars.


About this entry