”Vi bryr oss om din integritet” – visst, tack men hur är det med er egen?

Klickar mig in på Fotbollskanalen och möts av budskapet: ”Vi bryr oss om din integritet”. Klickar vidare och möter tre dragande rubriker:

Den översta är en uttalad annons för ett spelbolag och ger alltid tips om ett ”säkert” spel. Cirka nio av tio gånger går det inte in. I början trodde jag det satt en ”expert” och gissade. Man kan med visst fog ifrågasätta hur bra reklam det är. Nu sätter jag mina slantar på att det är en slags ironisk annons, vänd till en ytterst snäv kundkrets av kapitalstinna hipsterveganer utan magkänsla men med ett desperat behov av att ”likea” fotboll.

Den i mitten är inte annonsmärkt och uppmanar oss att följa europeiska topplagens ”försäsong på CMore”. Varför där? Existerar inget alternativ och om det gör så – varför är rubriken inte annonsmärkt? Eller är det bara läsarnas integritet Fotbollskanalen bryr sig om – inte sin egen, bristfälliga?

Sist ligger en länk till Olof Lundhs blogg. Olof är typ delägare, chef eller något annat, inte helt uttalat. Olof är en jätteduktig hybrid till fotbollsjournalist som gräver (djupt) och moraliserar (flortunt). Fast aldrig om spelbolag och de TV-kanaler han själv jobbar/jobbade för. Exakt där går gränsen för Olof Lundhs integritet. Det avhåller mig inte från att läsa honom för han är verkligt duktig men är det hela sanningen ni är ute efter får ni läsa någon annan stans. Olofs representerar en ny sort journalistik som gör ett passande urval, av sanningen. Efter behov.

Olof har ett förflutet på Expressen där han också blandade samman arbetsetik och personlig vinning. Han fick sparken. Det var år 2006, typ.

Idag startar Expressens relativt stora satsning på live-matcher. Man kan betala 149:- per match med Hammarby eller IFK Göteborg. I Europa. Eller betala 299:- i månaden så kan man följ klubbarnas alla Europamatcher, alla två. Dessutom får man damfotboll, försäsongshockey och lite till för 299:- i månaden. Ett erbjudande som känns exakt som det gamla stenhårda lösgodis man kan köpa till reducerat pris i dunkla kvartersbutiker.

Jag förstår att Expressens ekonomi är usel och man måste göra något fast just detta tycker jag är tveksamt. Inte minst vad gäller det alla sajter tjatar om och påstår att de även bryr sig om: i n t e g r i t e t…

När nu Expressen placerar införtexter för Hammarby på bästa platsen – motsvarar nyhetsvärderingen i fortsättningen mitt intresse som läsare, redaktionens förhoppningsvis etiska, journalistiskt grundande, eller blott tidningens ekonomiavdelnings behov av att tjäna pengar?

Om pengar är viktigare än den journalistiska etiken – varför ska jag då uppfatta Expressen som en seriös, oberoende dagstidning med integritet ifall integriteten stoppar där den möter det tvångslika behovet av ekonomiska avkastning?

Man kan tycka att jag moraliserar och att det är alltför lätt att kritisera men för mig går gränsen just där: ekonomi är fundamentalt men etik är än mer fundamentalt. Expressen, och Fotbollskanalen, kan inte både påminna om integriteten och glömma bort den.


About this entry