Svarta september – AIK:s mindre lustiga helomvändning

Rikard Norling erövrade 12 poäng på 11 matcher, back up-tränare Bartosz Grzelak har hittills 5 på 7 matcher.

Uppehållet är guld för AIK. Säsongens absolut enda. Sedan väntar tio desperata dygn med MFF och Sirius borta samt Hammarby. Det troliga utfallet är en poäng. Kan bli nio men ett poäng i derbyt är rimligt att räkna med.

Enligt Axén och andra fotbollsexperter i media var AIK:s problem offensiva. Kanske är det därför de inte lyfter nu när man främst satsat på att köpa dyra äldre spelare i fyrbackslinjen.

Norling tvingades ”gambla” med tonåringar. Grzelak har fått en förmögenhet till stabila spelare med kort ”bäst-före-datum”. I försvaret. Det har inneburit en backlinje som gör färre misstag och släpper in färre mål. Tyvärr verkar det största problemet vara målvakten Jakob Haugaard. Det är ingen dålig målvakt, han ska inte dömas av enbart målet mot Häcken och jag har inte sett hela matchen. Men det är inte första gången han kostar poäng.

Haugaard är inte så smidig som han tror. Flera gånger har han varit alltför långsam, ute och seglat, stått på fel fot och inte kunnat kollapsa tillräckligt snabbt. Är man inte tillräckligt smidig måste man jobba mer med fötterna. Dels fotarbetet i sig, dels att blockera och styra bort bollar med fötterna. Det bristen på smidighet omöjliggör kompenseras med fötterna, typ som Manuel Neuer gör.

Irandusts avslut går där Haugaards vänsterfot befinner sig tiondelarna före skottögonblicket. Där den nyss varit eftersom han alldeles innan avslutet förflyttar sig bort från första stolpen. Cirka 30 centimeter Det är ungefär exakt så lång dansken fot är. Avslutet är snudd på närskott – på närskott ska man i första hand stoppa bollen, inte greppa den. Så Haugaard försöker kollapsa, hinner inte och släpper in ett ganska harmlöst avslut under sig. Vid första stolpen.

Man kan som media prisa Irandust för målet. Framförallt bör man förstå att det är ett avslut en allsvensk målvakt inte ska släppa in. Irandust har tur. Haugaard har otur. Inte med ingripandet för det är alltför tekniskt dåligt men han har otur med målvaktstränare som inte har anpassat träningen till målvaktens brister och oförmåga. Ingen målvakt är bättre än sin allvarligaste svaghet.

Ps Det går inte att skriva om AIK säsongen 2020 utan att varje gång inkludera kategorin ”moral” och ”etik”.


About this entry