Lyssnar på Touren

En av de få tävlingar som blivit bättre av Covid-19 är den franska cykeltävlingen. Ingen saknar de galna åskådare som spärrar vägen under de avgörande uppförsbackarna. Det blir bättre cykling, flera möjligheter att utnyttja hela vägbredden, än mer intensiva dueller. Även kamerorna på motorcyklar får mer plats så även TV-bevakningen blir bättre.

Allra bäst har Eurosports tillfällige gäst och bisittare Mattias Reck varit. Jag har lyssnat på hans breda nordvästskånska nästan andaktsfullt.

Reck är fystränare för Trek-Segafredo (med bl a danske världsmästaren Mads Pedersen). Han är också nybliven tränare för skidlöparen Calle Halfvarsson – en 31-åring med tre stafettmedaljer i VM och som nu gör en sista ordentlig satsning, på nya influenser. Reck är inte enbart oerhört kunnig utan har även förmågan att berätta häftiga historier – vilken cykelvärlden är fullproppad av. Dessutom är han nyfiken vilket ger honom ett närmast unikt perspektiv på träning- oavsett sport.

Jag lyssnar på de tre timmar långa sändningarna i efterhand. Då kan jag scrolla bort reklamen och se det jag vill se – inte alla ganska tråkiga, händelselösa klungor som rullar fram i släta landskap bland gamla borgar. Roberto Vacchi är duktig och entusiastisk men tvingas ibland läsa eller översätta fakta om det vi ser vilket lätt blir konstigt och oförklarligt för en svensk. På ett sätt är det lite spännande och avkopplande med lite reklam för lokalt näringsliv och fransk kulturhistoria men efter ett par timmar och den trettonde haussande lilla byn börjar jag scrolla.

Reck berättar ingående om bland annat höghusträning och hur man nu istället börjar använda badkar och AC för att höja antalet syretransporterande röda blodkroppar. Eller om att träna sju timmar eller bara fyra, eller träna 2+2 istället. Om intervaller, återhämtning och framförallt om wattproduktion och wattproduktion per kilo under bestämd tid. Som att en del kan ligga på över 2000 Watt under 15-20 sekunder. Eller 500 watt under 20 minuter. Eller varför de tävlande framförallt har koll på exakt hur många km de cyklat eller pulsen. Han har också den pedagogiska förmågan att namnge och sätta in siffror och prestationer i bekanta miljöer och sammanhang som får oss ”lyssnare” att förstå vad han menar. Jag suger i mig all fascinerande kunskap. I dag ska jag ”se om” gårdagens etapp.

Han tar också upp det fascinerande och ännu oförklarade faktum att cyklisternas muskulatur inte är mer trött efter tredje veckan utan istället sjunker pulsen. Studierna påminner om de som görs på ultralöpare vilka inte heller lyckas använda mer än 40 procent av benmuskulaturen och där verkningsgraden sjunker efter hand.


About this entry