Gamla änglar lyfter aldrig

Alla i media verkar vara överens om att det:
a. Är synd om Poya
b. Ansvaret ligger även högre upp
c. Det var oundvikligt

Varför vågar ingen skriva att det är fel. Att Blåvitt presterat OK men dels saknat en riktig målskytt när Robin Söder är skadad, dels inte fått in bollen. Det är inte tränarens fel. Av alla skyldiga änglar är Poya Asbaghi den med minst ansvar för IFK Göteborgs taskiga tabellplacering.

Av de elva oavgjorda matcherna borde de enkelt vunnit tre, minst tre, eller fyra. Det hade varit sex, åtta poäng mer och Poya hade suttit kvar.

Han har haft en ganska lovande trupp. Ett grymt mittfält, landets mest lovande. OK ytterbackar, svaga långsamma forwards och ett av allsvenskans allra sämsta mittbackspar.

Det var inte Poyas fel. Och att Janne Andersson tog ut Da Graca till vinterlandslaget förstärkte min känsla av att något var väldigt fel. Fullständigt obegripligt. Jag kan helt enkelt inte upptäcka hans talang.

AIK-Norling fick uppleva exakt samma sak: en dålig klubbdirektör och sportchef gjorde att han tvingades satsa på unga spelare. Nye AIK-tränaren har fått dyra nya spelare men hittills gjort fiasko.

Blåvitts makthavare har, förutom 36-årige lillebrorsan utan kontrakt, köpt in fyra andra gamla, skadade och matchotränade återvändare. Bjärsmyr hade räddat Poya om han inte varit skadad. Jakob Johansson ser ut som total försäsong. Pontus Wernblom är mentalt nyttig men ser ut som förförsäsong och så Sebastian Eriksson vilken bara väcker frågetecken. Han platsade inte när han lämnade Blåvitt, inte ens mentalt, och har nu inte spelat på ett halvår. Han tillför absolut ingenting. Mer än rubriker och krossade drömmar. Jo och så köpte man Kouakou som lär vara OK i Superettan men liksom Abraham men inte är tillräckligt bra i allsvenskan. Poya har faktiskt inte fått ett skit hjälp och skulle ändå skapa mirakel. Av luft och gamla änglar som inte kunde lyfta.

Backup-tränaren som nu kommer in borde rimligtvis ha lite stolpe-in efter alla Poyas stolpe-stolpe-ut. Men det löser inte krisen i Blåvitt. Den hade bara Poya kunnat lösa. Dessutom är Poya efter bara två och en halv säsong en av allsvenskan bästa tränare. Man märker ganska omgående att han kommer ha succé i allsvenskan. Men det förstår varken de styrande i IFK Göteborg eller landets mediala, lätt patetiska och skitfega fotbollsexperter. Det är hårda ord men ser man inte Poyas potential så borde man byta jobb.

Jag vet att Poya får chansen i en bättre klubb, en klubb med större fotbolls-kunskap i ledningen än Blåvitt. Det är både han och svensk fotboll värda.


About this entry