Eko-torsk för EPL p g a Trump (och Covid-19)

Två gula är utvisning. Hur många Covid-19-positiva krävs för att Frankrike tvingas lämna WO på Friends i morgon? I Tour de France blir teamet/laget om nio avstängt ifall två testar positivt. Landets tredjemålvakt Steve Mandanda har nu skickats hem. Ifall fler är smittade? Vilka är UEFA:s regler?

Förhoppningsvis är UEFA tydligare än SEF. Trots månader av förberedelser handlade ”ad hoc” och tvingade HIF att spela mot Djurgården med fyra smittade. Med fyra timmars varsel. En smittskyddsläkare förbjöd även HIF att träna dagen före. Vad gäller och varför är de ansvariga inte tydligare? När de allsvenska klubbarna säger sig kunna hantera ett par tusen åskådare per match – varför handlar deras ledning/organisation så förvirrat och totalt oansvarigt? Stärker det klubbarnas krav?

President Trumps försök att bli återvald får direkta konsekvenser för spelarna i EPL. Boris Johnson tog nämligen rygg på Trump den här sommaren och förbjöd Huwai och G5. Ett led i handelskriget som också innebar att kinesiska regeringen flyttade EPL-matcherna (från Suning, som äger Internazionale) till ett mindre bolag – som i sin tur vägrade betala enligt kontraktet. I går rev EPL pappren – värda cirka 6 miljarder. De säger att det inte är någon ”ko på isen” och ska hitta en ny kinesisk TV-partner. Vilket de naturligtvis inte gör när kinesiska staten säger nej. De får vänta till efter amerikanska presidentvalet i början av november – och kanske fyra år till.

Rent konkret innebär det att redan hårt ekonomiskt ansträngda klubbar blir mer försiktiga att värva – ja de klubbar som inte har svinrika ägare like Man City och Chelsea. Lägg till detta Englands katastrofala ekonomiska situation och du har troligt ett scenario där de mindre bemedlade klubbarna tvingas börja skära i utgifterna. Redan idag.

En första direkt konsekvens var att de mindre rika klubbarna i går (med röstsiffrorna 11-9) beslöt att återgår till de vanliga bytesreglerna: 3 reserver och 7 på bänken för att de elva tro att de rikare klubbarna med bättre bänkspelare har en alltför stor favör. EPL har avspark nästa helg.

Ps Brandur Hendrikssons frisparksmål till 3-2 mot Malta i sista sekunderna är oerhört läckert.


About this entry